Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Σταύρος Ξαρχάκος: Κομέντια (1975)

Η "Κομέντια" είναι ένας ακόμη θεατρικός δίσκος του Σταύρου Ξαρχάκου που ανήκει στην "αγωνιστική" του περίοδο και στο ρεύμα του μεταπολιτευτικού πολιτικού τραγουδιού. Γράφτηκε για το ομώνυμο αλληγορικό θεατρικό παραμύθι του Γιώργου Σκούρτη που παίχτηκε το 1973 από το Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη με πρωταγωνιστές τους Λευτέρη Βογιατζή, Σοφοκλή Πέππα και Σοφία Σπυράτου. Ο υπότιτλος του έργου είναι: "Η πάλη των χωρικών και βασιλιάδων", ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος παρουσιάζεται εκ νέου από τη θεατρική ομάδα Τέχνης Είδωλον με τον εναλλακτικό τίτλο "Οι πανουργίες του Μπερτόλδου".
Ο Γιώργος Σκούρτης (1940-2018) αποτελεί μιαν ιδιαίτερη περίπτωση στα ελληνικά καλλιτεχνικά πράγματα. Ξεκίνησε το 1970 με το κλασικό πια θεατρικό έργο "Οι νταντάδες", που εγκαινίασε μια μακροχρόνια και πολύ δημιουργική συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Το 1976 παίχτηκε το σημαντικότερο έργο του με τίτλο "Κομμάτια και θρύψαλα". Συνέχισε ακούραστος γράφοντας θεατρικά έργα και πεζογραφήματα που διακρίνονται για την υπαρξιακή και αντιεξουσιαστική τους θεματολογία, αλλά και για τη ρεαλιστική, συχνά ωμή και κυνική γλώσσα. Ο Σκούρτης είχε και μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, κυρίως με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με τον οποίο έγραψε το εμβληματικό "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί", αλλά κι ολόκληρο το δίσκο "Μετανάστες", ενώ με τον Δήμο Μούτση έκανε την "Εργατική Συμφωνία" βασισμένη στο θεατρικό του έργο "Απεργία".
Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε μια σειρά λειτουργικών τραγουδιών θεατρικού χαρακτήρα, τα οποία ερμηνεύονται κυρίως από μέλη του θιάσου. Στο ρόλο του βασιλιά είναι ο Λευτέρης Βογιατζής, χωρικός ο Σοφοκλής Πέππας, βασίλισσα η Σοφία Σπυράτου και κορυφαίοι ο Νίκος Ξυλούρης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Συμμετέχουν επίσης αφηγητές, τελάλης, αυλικοί και χωρικοί. Το έργο ξεκινά με μια εντυπωσιακή ορχηστρική εισαγωγή, της οποίας το βασικό θέμα επανέρχεται διαρκώς μέσα στο έργο σαν ένα είδος λάιτ μοτίβ. Στο κλείσιμο έχουμε το θαυμάσιο τραγούδι "Μπροστά πηγαίνει ο λαός" ("Αναπαράσταση") με τον Νίκο Ξυλούρη, το οποίο περιλαμβάνεται επίσης και στο δίσκο "Συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια" (1976).

(c) CD | EMI Columbia | 1975 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: