Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ο σκηνικός Θεοδωράκης: Serpico (1973)

Άλλη μια μεγάλη κινηματογραφική στιγμή του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η συμμετοχή του ως συνθέτη της μουσικής υπόκρουσης που συνοδεύει την κλασική αστυνομική ταινία "Serpico", αμερικανικής παραγωγής 1973, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ηθοποιό Al Pacino. Την ταινία σκηνοθέτησε ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Sidney Lumet, ο οποίος είχε ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα το 1957 με την κορυφαία ταινία "12 Angry Men"
Παρά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης αρχικά ήθελε την ταινία του χωρίς μουσική υπόκρουση, τελικά αποφάσισε να προσθέσει τη μουσική του Μίκη, ο οποίος μόλις είχε καταφέρει να φύγει από την Ελλάδα της χούντας και ελεύθερος πια να εγκατασταθεί στο Παρίσι.  Το αποτέλεσμα πάντως ενθουσίασε τον σκηνοθέτη κι έτσι η ταινία παίχτηκε στους κινηματογράφους με μεγάλη επιτυχία επαναφέροντας δυναμικά στο προσκήνιο τον συνθέτη του διάσημου "Ζορμπά".
Το ξεχωριστό αυτό soundtrack του Μίκη περιλαμβάνει μια σειρά μελωδικών οργανικών θεμάτων λειτουργικού χαρακτήρα, συχνά ωστόσο με ροκ αποχρώσεις, αλλά πάντα μέσα σ' ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό κλίμα που υπογραμμίζει τη μοναχική πορεία του πρωταγωνιστή στον δονκιχωτικό αγώνα του κατά της διαφθοράς μέσα στους κόλπους της αστυνομίας. Κυριαρχεί και διατρέχει όλη την ταινία η όμορφη μελωδία των τίτλων με διάφορες παραλλαγές και συμφωνικές μεταλλάξεις. Πρόκειται βέβαια για τη γνωστή μελωδία του τραγουδιού "Δρόμοι παλιοί" που είχε έτοιμη ήδη ο συνθέτης κι αργότερα την ενσωμάτωσε στον κύκλο τραγουδιών "Μπαλάντες" (1975) σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη.
Το soundtrack εκδόθηκε αρχικά από την Paramount το 1973, ενώ στη συνέχεια γνώρισε αμέτρητες επανεκδόσεις σε διάφορες χώρες. Η πρώτη του ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 1992 από τη Sakkaris κι επανακυκλοφόρησε το 2008 από την FM Records.

(c) CD | Paramount Records 1973 | Sakkaris 1992 | FM Records 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: