Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Παιδική δισκοθήκη / Νίκος Κυπουργός: Ο Μιχάλης ο Σφυρίχτρας (1979)

Παιδικός ήταν και ο τέταρτος δίσκος του Νίκου Κυπουργού ύστερα από ένα διάστημα σιωπής και ανασύνταξης των δυνάμεών του από το 1971, όταν είχε κυκλοφορήσει ο προηγούμενος ("Ο Φεγγαρής και τα πουλιά").
Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια για την ομώνυμη παιδική θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στην Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου την περίοδο 1978-9. Το έργο γράφτηκε από τον Φόλκερ Λούντβιχ και τον Κάρστεν Κρούγκεν. Τη μετάφραση έκανε η Ξένια Καλογεροπούλου, η οποία μοιράστηκε και τη σκηνοθεσία με τον Σταμάτη Φασουλή.
Τα μουσικά κομμάτια βρίσκονται πολύ κοντά στον οικείο ήχο των τραγουδιών της "Λιλιπούπολης", πράγμα που τονίζεται ακόμα περισσότερο από την περίτεχνη ενορχήστρωση με ξύλινα πνευστά κυρίως. Μαζί με τα τραγούδια ακούγονται και αφηγηματικά αποσπάσματα από την παράσταση. Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε η Εύα Κυριαζή.
Στην παράσταση συμμετείχαν και ακούγονται στο δίσκο οι ηθοποιοί: Μίνα Αδαμάκη, Κυριάκος Κατριβάνος, Άννα Παναγιωτοπούλου, Αλίκη Ακοντίδου, Γιώργος Κιμούλης, Ξένια Καλογεροπούλου και Μηνάς Κωνσταντόπουλος.
Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βράσκος (βιολί, μαντολίνο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Γιώργος Καραγιάννης (κλαρινέτο), Γεράσιμος Ρουμόνδης (τρομπέτα), Τάσος Σούτης (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Χρηστίδης (κρουστά). Την παραγωγή του δίσκου έκανε ο Στέλιος Ελληνιάδης.

(c) LP | CBS | 1979 | Πηγή: d58

Σημείωση:Το rip έγινε από παλιό δίσκο βινιλίου.Ο ήχος είναι καλός. Σε κάποια σημεία έχω διαπιστώσει κάποιο ψιλοπηδηματάκι της βελόνας χωρίς ιδιαίτερη σημασία πάντως.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ καράβια πνίγονται,βαρκούλες αρμενίζουν.
Τι σημασία έχει το πηδηματάκι της βελόνας μπροστά
στα διαμάντια που μας χαρίζεις.
Ευχαριστούμε πολύ πολύ για όλα.