Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Σπανουδάκης: Επαφή (1992)

Το 1992 ηχογραφήθηκε ο τελευταίος ουσιαστικά δίσκος με τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη, αφού στη συνέχεια ο συνθέτης θα επικεντρωθεί στην οργανική και κινηματογραφική μουσική και σε μεγάλες ζωντανές εμφανίσεις. Αυτή τη φορά διάλεξε για ερμηνευτή τον κατεξοχήν ερωτικό τραγουδιστή, τον Γιάννη Πάριο, και του έγραψε πάνω στη φωνή του δέκα τραγούδια με δικούς του στίχους και ενορχήστρωση. 
Ρυθμικά κομμάτια ("Καλημέρα, τι κάνεις", "Είμαι θύμα", "Μια ζωή σου χάρισα", "Σήμερα"), συγκαλυμμένα ζεϊμπέκικα ("Τίποτα δεν περιμένω"), ατμοσφαιρικές μελωδίες, αέρινες χορωδίες σαν αγγελικά φτερουγίσματα ("Ξαφνικά", "Επαφή", "Πέρασαν", "Μέρες") και πάνω απ' όλα ένας Γιάννης Πάριος σε μια ερμηνευτική κορύφωση προερχόμενος από μια επίσης αισθαντική συνεργασία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο ("Επίθεση αγάπης") κι ενώ ήδη ετοίμαζε ένα καινούργιο θαλασσινό μπουκέτο με τη δεύτερη σειρά των "Νησιώτικων" τραγουδιών του. 
Σαφώς ο καλύτερος από τους τρεις "ανδρικούς" του Σταμάτη Σπανουδάκη που ήρθε μετά το "Δίλημμα" και το "Είμαι καλά, σ' ευχαριστώ". Μεγάλη επιτυχία αναδείχθηκε το "Καλημέρα, τι κάνεις", χωρίς πάντως να είναι και το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Στην κορυφή θα έβαζα τα τραγούδια: "Πέρασαν", "Σήμερα", "Ξαφνικά" και "Μέρες". Το ακροτελεύτιο τραγούδι ("Σήμερα") προέρχεται από το soundtrack της ταινίας "Άντε γεια" (1991) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

(c) CD | Minos-EMI | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: