Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Γιώργος Ρωμανός: Ζωντανά στα Διονύσια και στο στούντιο (1968)

Τρία χρόνια μετά τις πρωτόλειες "Μπαλλάντες" του ο Γιώργος Ρωμανός υπογράφει τη δεύτερη ολοκληρωμένη του δουλειά που κυκλοφορεί από τη Lyra και μοιράζεται σε δυο ενότητες, μία σε κάθε πλευρά του βινυλίου.
Η πρώτη πλευρά με τίτλο "Ο Γιώργος Ρωμανός στα Διονύσια" και υπότιτλο "Σε τραγούδια δικά του και του Μάνου Χατζιδάκι" περιλαμβάνει επτά συνολικά τραγούδια σε ζωντανή ηχογράφηση, από τα οποία τα πρώτα τέσσερα ανήκουν στον Ρωμανό (κάποια προέρχονται από το πρώτο του άλμπουμ, αλλά με νέα ενορχήστρωση), ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι του Μάνου Χατζιδάκι, φυσικά σε δεύτερη εκτέλεση, προερχόμενα από το "Ματωμένο Γάμο" και το "Παραμύθι χωρίς όνομα" (πρώτος ερμηνευτής ο Λάκης Παπάς), μαζί με το εμβληματικό "Χάρτινο το φεγγαράκι" από το θεατρικό "Λεωφορείον ο Πόθος".
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου έχει τίτλο "Ο Γιώργος Ρωμανός στο studio σε δικά του τραγούδια" και περιλαμβάνει έναν μικρό κύκλο έξι καινούργιων τραγουδιών του Γιώργου Ρωμανού ηχογραφημένων σε στούντιο. Ανάμεσά τους και η "Μαρίνα" που είχε ήδη κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το περίφημο "Ρολόι". Η εξέλιξη του συνθέτη που είχε φανεί ήδη από το 45άρι του 1967, εδώ μοιάζει να παίρνει μια ολοκληρωμένη μορφή σε ένα ύφος φολκ ποπ τραγουδιού που τότε ήταν κυρίαρχο στη δεθνή μουσική σκηνή εναρμονισμένο με την αισθητική των χίπις και των παιδιών των λουλουδιών. Άλλωστε το τελευταίο τραγούδι του κύκλου είναι αφιερωμένο σ' αυτό το νεανικό κίνημα της εποχής. Η συνεργασία του και πάλι με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και το μεταβατικό του συγκρότημα, λίγο πριν σχηματίσει το διάσημο Aphrodite's Child, δίνει στην ορχηστρική συνοδεία των τραγουδιών αυτό το ιδιαίτερο χρώμα, ενώ δύο τραγούδια έχουν την ορχηστρική επιμέλεια του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού.

(c) CD | Lyra | 1968 | Ψηφιακή επανέκδοση: 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: