Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Ο σκηνικός Ξυδάκης: Μανία (1985)

Η σχέση του Νίκου Ξυδάκη με το σκηνικό χώρο υπήρξε από νωρίς πολύ στενή και ιδιαίτερα γόνιμη, τόσο στο πεδίο του κινηματογράφου, όσο και στο πεδίο του θεάτρου, αλλά και των ζωντανών εμφανίσεων και ηχογραφήσεων από συναυλιακούς χώρους. 
Παρόλο που γενικά ως δημιουργός είχε πάντα μια έφεση προς τα κλασικά και παραδοσιακά κείμενα - καθώς άλλωστε αυτό μπορούσε να εναρμονιστεί ιδανικά και με το μουσικό του ύφος -, δεν δίστασε να αναμετρηθεί και με νεωτερικές σκηνικές φόρμες υπηρετώντας τον λεγόμενο "νέο ελληνικό κινηματογράφο", όπως συνέβη το 1985 που συνεργάστηκε με τον σημαντικό σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο, γνωστό κυρίως από την ταινία "Οι απέναντι" (1981).
Το 1985 λοιπόν ο Γιώργος Πανουσόπουλος, αντλώντας την έμπνευσή του από τον κλασικό μύθο των Βακχών, γύρισε την τολμηρή ερωτική ταινία "Μανία" επιλέγοντας για φυσικό σκηνικό τον Εθνικό Κήπο με πρωταγωνιστές τους: Αλεξάνδρα Βάντσι, Άρη Ρέτσο, Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Σταύρο Ξενίδη, Ειρήνη Κουμαριανού και άλλους. Η ταινία, παρά το προκλητικό της περιεχόμενο, κέρδισε αρκετά βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1986, ενώ παίχτηκε και στο Φεστιβάλ Βερολίνου την ίδια χρονιά.
Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης καταθέτοντας ένα από τα πιο πρωτότυπα soundtrack της ελληνικής δισκογραφίας μέσα από μια σειρά οργανικών θεμάτων ιμπρεσιονιστικής αφαιρετικής γραφής με αυτοσχεδιαστικούς ηχοχρωματισμούς που αποδίδουν όργανα, όπως το λαούτο, το μαντολίνο, η γκάιντα και τα κρουστά. Περιλαμβάνονται και δυο τραγούδια (ουσιαστικά βασισμένα στην ίδια μελωδία) πάνω σε ένα κράμα παραδοσιακών και έντεχνων στίχων που επιμελήθηκε ο συνθέτης μαζί με τον παραγωγό του δίσκου Κώστα Γουδή. Πρόκειται για τα πανέμορφα τραγούδια "Στην αρχή του τραγουδιού" και "Θα βάλω στο μαντήλι σου" που ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη μαζί με τον Ξυδάκη, αν και το πρώτο (μαζί με τα οργανικά "Ανάμνηση", "Θρήνος", "Παρουσία", "Ανατολή") δεν ακούγονταν στην ταινία και προστέθηκαν μετέπειτα για τη συμπλήρωση του soundtrack.
Επισημαίνω ότι στις δυο ψηφιακές επανεκδόσεις του (1990, 2007) το soundtrack συνοδευόταν και από τον κύκλο τραγουδιών "Κοντά στη Δόξα μια στιγμή" που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987.

(c) CD | Lyra | 1985 | Ψηφιακές επανεκδόσεις: 1990, 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: