Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Σπανουδάκης: Είμαι καλά, ευχαριστώ (1991)

Το 1991 από τη Sony κυκλοφορεί ο δίσκος του Σταμάτη Σπανουδάκη "Είμαι καλά, ευχαριστώ" με αποκλειστικό ερμηνευτή τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά, με τον οποίο ο συνθέτης είχε γνωριστεί ένα χρόνο νωρίτερα μέσα από τη συνεργασία τους στο θρησκευτικό δίσκο "Ημέρα Τρίτη" (1990).
Πρόκειται για έναν κύκλο ένδεκα τραγουδιών σε μουσική, στίχους και ενορχήστρωση του Σταμάτη Σπανουδάκη. Τραγούδια που ισορροπούν μεταξύ της ερμηνευτικής μανιέρας του τραγουδιστή και του αναγνωρίσιμου ύφους του συνθέτη, κυρίως στο ενορχηστρωτικό μέρος με συμβατικά και ηλεκτρονικά όργανα. Δυο τρία από αυτά τα τραγούδια ακούστηκαν αρκετά στην εποχή τους, ιδιαίτερα το ομότιτλο, οι στίχοι του οποίου πάντως από την πρώτη στιγμή μου φάνηκαν πολύ στυλιζαρισμένοι σε μια γραφή κλισέ τσιτάτων μιας επιδεικτικά συντηρητικής σοβαροφάνειας, παρά ουσιαστικού νοηματικού αντικρίσματος. 
Ο Μανώλης Μητσιάς που την ίδια χρονιά είχε την τύχη να βρεθεί πλάι στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ερμηνεύοντας τον σημαντικό κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Φίλοι που φεύγουν", εδώ αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε έναν όχι και τόσο οικείο γι' αυτόν ήχο, αλλά πάντως υπερασπίζεται φιλότιμα το μέτριο αυτό υλικό και η άρτια ερμηνεία του καταφέρνει τελικά να του δώσει μια οντότητα και να το διασώσει από το πλήρες ναυάγιο. Στα φωνητικά συμμετέχει η Ντόρη Σπανουδάκη.

(c) LP | Sony | 1991 | Πηγή: tzil/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: