Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ο σκηνικός Ξυδάκης: Το αμάρτημα της μητρός μου & Απολογία (1999)

Έχουμε ήδη αναφερθεί στη μακρά και γόνιμη συνεργασία του Νίκου Ξυδάκη με τον Θοδωρή Γκόνη και μάλιστα με τη διπλή ιδιότητα του τελευταίου ως στιχουργού και ως σκηνοθέτη με δραστηριότητα κυρίως σε θεατρικά σχήματα της περιφέρειας. Και ακριβώς σε μια τέτοια συνεργασία θα σταθούμε και πάλι σήμερα.
Το 1996 λοιπόν βρέθηκαν μαζί για τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας "Το αμάρτημα της μητρός μου" που γράφτηκε το 1883 από τον Γεώργιο Βιζυηνό (1849-1896). Το έργο ανέβηκε από το Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 1996 σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Ανδρέου, Ηλέκτρα Γεννατά, Στέλλα Καζάζη, Ανδρέας Μαυραγάνης και Παναγιώτης Σταματόπουλος. 
Το αρχικό υλικό της παράστασης αργότερα ο συνθέτης το επεξεργάστηκε εκ νέου προσθέτοντας και νέες μελοποιήσεις κειμένων του ποιητή από διάφορες ποιητικές συλλογές, όπως οι "Βοσπορίδες αύρες", μαζί με τα τραγούδια του Γκόνη "Η Ρουθ η Μωαβίτισσα" και "Ο Αρίσκος ο Κιαμήλης", το δεύτερο εμπνευσμένο από το πεζογράφημα "Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου" (1883). Ωστόσο το κύριο σώμα του έργου καλύπτεται από ατμοσφαιρικά οργανικά θέματα γεμάτα λυρισμό και συμφωνικές αποχρώσεις. Μοναδικός ερμηνευτής των τραγουδιών ο ίδιος ο συνθέτης. Θαυμάσια τα τραγούδια "Ο φιλομαθής πτωχός" και "Η Ρουθ η Μωαβίτισσα".
Ο δίσκος ωστόσο είναι εμπλουτισμένος και με ένα δεύτερο έργο του συνθέτη βασισμένο στη θεατρική προσαρμογή του αφηγήματος "Απολογία" του Γεώργιου Τερτσέτη (1800-1874), που παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 1998 σε σκηνοθεσία πάλι του Θοδωρή Γκόνη. Στο δίσκο έχει επιλεγεί μια ανασκευασμένη εκδοχή του αρχικού υλικού με την προσθήκη της φωνής της Δώρας Μασκλαβάνου και του σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου που διαβάζει αποσπάσματα από το κείμενο.

(c) CD | Lyra | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: