Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μαίρη Δαλάκου τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο (1964-1966)

Ξεφυλλίζοντας το συναρπαστικό μουσικό βιβλίο της δεκαετίας του '60 θα σταθώ και πάλι σε μια από τις πολύ όμορφες σελίδες του, τη σύντομη, αλλά ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική συνάντηση του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με την τραγουδίστρια Μαίρη Δαλάκου. Ήταν μια συνεργασία που κράτησε μόλις τρία χρόνια, από το 1964 ως το 1966, και βρήκε και τους δύο καλλιτέχνες στο ξεκίνημα της μουσικής τους πορείας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ενταγμένος από τις αρχές του '60 στην ομάδα των νέων συνθετών υπό τη σκέπη του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Χρήστου Λεοντή και του Μάνου Λοΐζου, πειραματιζόταν ήδη στο λαϊκό ήχο είτε σε μορφή απλών λαϊκών τραγουδιών, είτε ως μουσική επένδυση σε ελληνικές ταινίες της εποχής. Το 1964 λοιπόν συναντήθηκε με τη Μαίρη Δαλάκου, μια νεαρή μουσικό με αξιόλογη καλλιέργεια τόσο στο λυρικό τραγούδι, όσο και στο πιάνο, και αποφάσισαν να συνεργαστούν. 
Πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ένα δισκάκι 45 στροφών με δυο πανέμορφα και δροσερά τραγούδια που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά από την Polydor. Ήταν τα τραγούδια: "Γαλάζιο περιστέρι" (σε στίχους του συνθέτη) και "Ξαστεριά" (σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου).
Εν τω μεταξύ ο συνθέτης είχε ολοκληρώσει το πρώτο μεγάλο του έργο με τίτλο "Ο Θησέας" προορισμένο για το χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Στο καθαρώς ορχηστρικό σώμα αυτού του έργου αποφάσισε να ενσωματώσει σε κάθε ορχηστρική ενότητα κι ένα τραγούδι πάνω σε στίχους του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Έτσι προέκυψαν τα πέντε τραγούδια του "Θησέα", τα οποία ερμήνευσε έξοχα η Μαίρη Δαλάκου συνοδευόμενη από τη σόλο κιθάρα του σπουδαίου κιθαριστή Γεράσιμου Μηλιαρέση.
Την επόμενη χρονιά ηχογραφήθηκε άλλο ένα 45άρι με τη φωνή της Μαίρης Δαλάκου με τα τραγούδια: "Νύχτα και γειτονιά" και "Παιδί μου", αμφότερα σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Την ίδια εποχή ηχογραφήθηκε και το τραγούδι "Ανιστορώ τη μοναξιά" σε στίχους του συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του ΕΙΡ, το οποίο παρέμεινε ανέκδοτο επί τρεις δεκαετίες, για να κυκλοφορήσει τελικά με τη συλλογή "Ενότητες" το 1996.
Παράλληλα με όλα αυτά η Μαίρη Δαλάκου ερμήνευσε και μερικά τραγούδια του συνθέτη γραμμένα για ελληνικές ταινίες της εποχής. Συγκεκριμένα, για την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Ο διωγμός", παραγωγής 1964, ερμήνευσε το τραγούδι "Πού είσαι" σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, το οποίο στη δισκογραφία πέρασε με τη φωνή του Κώστα Χατζή, ενώ η ερμηνεία της Δαλάκου, που είναι πολύ πιο ατμοσφαιρική, παρέμεινε ανέκδοτη μέχρι το 1988, όταν κυκλοφόρησε ολόκληρο το soundtrack από την BMG.
Το 1965 επίσης η Μαίρη Δαλάκου ερμήνευσε το τραγούδι "Φεύγουν καΐκια" για την ταινία "Ο μετανάστης" του Νέστορα Μάτσα. Το τραγούδι αυτό παραμένει ανέκδοτο.
Τέλος, το 1966 έχουμε την τελευταία συνεργασία της τραγουδίστριας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο για τις ανάγκες της ταινίας "Ο Ψαρόγιαννος" του Βασίλη Μαριόλη. Στην έκδοση του soundtrack περιλήφθηκε το τραγούδι "Πετροχελιδόνι", μια δροσερή αριέτα στο ύφος των τραγουδιών του "Θησέα", αλλά έμεινε απέξω ένα δεύτερο τραγούδι που ακουγόταν στην αρχή της ταινίας με ανεπίσημο τίτλο "Θαλασσινός αρχάγγελος""Καβάλα πα' στα κύματα"), το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανέκδοτο.
Στη συλλογή που σας προσφέρω θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που ερμήνευσε η Μαίρη Δαλάκου κατά το διάστημα 1964-1966, είτε εκδόθηκαν σε δίσκους μικρούς ή μεγάλους, είτε παραμένουν ανέκδοτα. Συνολικά είναι 14 πανέμορφα τραγούδια που χαρακτηρίζουν απόλυτα το πρώτο ξεκίνημα του συνθέτη και αποκαλύπτουν μια υπέροχη ερμηνεύτρια, η οποία στη συνέχεια έδωσε ένα ισχυρό στίγμα στο ελληνικό τραγούδι και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας αιφνιδιάζει ευχάριστα.




(c) Vinyl | Philips/Polydor/BMG/ΕΜΙ | 1964-1966 | mp3 | Εξώφυλλα και labels
πηγή: d58

5 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Τέλειο!!!

Dimitris Dimitriou είπε...

Ωραίο ιστορικό για μια αγαπημένη φωνή των νεανικών μας χρόνων.
ΑΠΑΝΕΜΙΑ σήμαινε Δαλάκου (και αργότερα Ζωγράφος,Ντίκος)
Μπράβο και πάλι Μπράβο!

...ολοικ είπε...

Κι εδω μερικες φωτο απο την "Απανεμια"

https://i.imgur.com/aWcRCwX.jpg

https://i.imgur.com/2ZrkEui.jpg

https://i.imgur.com/mjc9Nyj.jpg

George Spyropoulos είπε...

ΑΠΑΝΕΜΙΑ. ΠΟΥΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...