Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Λίνος Κόκοτος: Σπίτι στους βράχους (1974/2004)

Ο αγαπημένος νεοκυματικός (και όχι μόνο) συνθέτης Λίνος Κόκοτος είχε και μια μικρή θητεία στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής κατά την περίοδο 1967-1981 γράφοντας μουσική για καμιά δεκαριά ταινίες. Η αρχή έγινε με το κοινωνικό δράμα "Ο πουλημένος άνθρωπος" (1967), ενώ το 1970 έγραψε τη μουσική για την ξεκαρδιστική ηθογραφική σάτιρα "Βαβυλωνία", από την οποία μάλιστα κάποια θέματα ενσωματώθηκαν στον δεύτερο προσωπικό δίσκο του συνθέτη "Ο κήπος" (1971). 
Στη συνέχεια βρέθηκε να επενδύει μουσικά κάποιες από τις χαρακτηριστικές ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του '70 που γύρισε ο παραγωγός Όμηρος Ευστρατιάδης. Ανάμεσά τους και το "Σπίτι στους βράχους", παραγωγής 1974 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Μπάρκουλη, την Άντα Βαρθολομαίου και την Bente Borsum. 
Η μουσική του Λίνου Κόκοτου περιλαμβάνει κυρίως οργανικά μέρη με ιδιαίτερα ατμοσφαιρική ενορχήστρωση, για να τονίζει τα μυθοπλαστικά στοιχεία της δράσης. Περιλαμβάνει επίσης και δυο τραγούδια που ερμηνεύει η ξεχασμένη και άδικα υποτιμημένη τραγουδίστρια Γεωργία Λόγγου.
Το συγκεκριμένο soundtrack παρέμεινε ανέκδοτο για 30 χρόνια, ώσπου ανέλαβε η εταιρία Potfleur, ειδικευμένη στην ανάσυρση ξεχασμένων κινηματογραφικών μουσικών, να το εκδώσει το 2004.

(c) LP | Potfleur | 2004 | πηγή: d58/Πάνος

4 σχόλια:

Klant είπε...

Ευχαριστώ πολύ, για την άμεση ανταπόκριση και για τα λεπτομερή σχόλια για τον Λίνο Κόκοτο. Να 'σαι καλά.
Μέσα στον Οκτώβρη ο συνθέτης θα βρίσκεται για 1-2 βραδιές στη Θεσσαλονίκη.
Γιάννης Μ.

Dimitris Dimitriou είπε...

Είχα πιστέψει ότι,δεν θ" άκουγα ούτε "το σπίτι στους βράχους" ούτε "τα όνειρα μας άσπρα".Και να το "σπίτι".Τελικά με τον δισκοβόλο,ποτέ μην λες ποτέ.
Μπράβο για την ανάρτηση.Ευχαριστούμε πολύ.

Dimitris Dimitriou είπε...

Απίστευτο!!!
1.000.000 ευχαριστώ.

...ολοικ είπε...

Eνας ειναι ο Δισκο-βόλος!!!