Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Κώστας Χατζής: Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (1974)

Μέσα στη θεοδωρακική καταιγίδα που ενέσκηψε στην ελληνική δισκογραφία το 1974 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κυκλοφόρησε κι ένας δίσκος με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη ερμηνευμένα από τον Κώστα Χατζή, χωρίς βέβαια να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου το πολιτικό τραγούδι επικάλυπτε τα πάντα.
Πρόκειται για το άλμπουμ "Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη" που εκδόθηκε από τη Philips, όπως άλλωστε ολόκληρη η δισκογραφία του Κώστα Χατζή. Στην πραγματικότητα βέβαια επρόκειτο για μια έκδοση κόντρα στο ρεύμα, αφού το περιεχόμενό της δεν είχε σχέση με τον κυρίαρχο τότε ήχο του Θεοδωράκη, το πολιτικό δηλαδή τραγούδι με τα επικά χαρακτηριστικά, αλλά επικεντρωνόταν στη λυρική πλευρά του δημιουργού με τραγούδια από το πρώτο μισό της δεκαετίας του '60. Το υλικό ερμηνεύεται ζωντανά από τον τραγουδιστή με τον ιδιαίτερο και τόσο χαρακτηριστικό δικό του τρόπο και είναι ηχογραφημένο στο διάστημα 1965-1966. Ο Χατζής έχει τον τρόπο να οικειοποιείται με μεγάλη ευκολία και τα πιο ετερόκλητα ακούσματα με τη φωνή και την κιθάρα του και να μας δίνει ένα αποτέλεσμα που είναι τελικά καθαρός "Χατζής" ανεξαρτήτως του συνθέτη! 
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε από τους πρώτους συνθέτες που εμπιστεύθηκαν πρωτότυπα τραγούδια στον Κώστα Χατζή ("Πολιτεία Β'"), ενώ ήδη από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ("Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας") ο τραγουδιστής επέλεξε τραγούδια του Μίκη στις ζωντανές του εμφανίσεις, πράγμα που έκανε ακόμη πιο δυναμικά στον δεύτερο ζωντανό του δίσκο το 1966 ("Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας", αρ.2), του οποίου η δεύτερη πλευρά είναι η ίδια με την δεύτερη πλευρά του παρόντος δίσκου.

(c) LP | Philips | 1974 | πηγή: idom/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: