Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Κώστας Χατζής: Αναγέννησις Αλόννησος (1968)

Μιας και μνημονεύσαμε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Κώστα Χατζή μιλώντας για το άλμπουμ "Δρόμοι μικροί", ευκαιρία να σταθούμε λίγο περισσότερο σ' αυτή την ιστορική ηχογράφηση που ασφαλώς αποτελεί τον πρώτο μεγάλο σταθμό του τραγουδοποιού, πριν κατακτήσει την ευρεία δημοτικότητα των κατοπινών χρόνων.
Φυσικά αναφέρομαι στο δίσκο "Αναγέννησις Αλόννησος" που εκδόθηκε από τη Philips το 1968. Είχαν προηγηθεί τρεις προσωπικές δουλειές του Κώστα Χατζή βασισμένες αποκλειστικά σε τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλοι. Έτσι αυτός ο δίσκος σηματοδοτεί την πρώτη καθαρά προσωπική του κατάθεση με δικές του πλέον συνθέσεις και δική του ερμηνεία, αλλά και ενορχήστρωση. 
Βέβαια είναι φανερή η σκιά των μεγάλων συνθετών στις όμορφες μελωδίες αυτού του δίσκου και ιδιαίτερα του Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο θα ήθελε να τον αφιερώσει, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες της εποχής (δηλαδή το χουντικό καθεστώς)! Η μύχια αυτή επιθυμία φυσικά δεν εξωτερικεύτηκε ποτέ, αλλά είναι ευδιάκριτη η υπόγεια γραμμή που συνδέει τους δυο καλλιτέχνες. Οι ρυθμοί των τραγουδιών έχουν μια λαϊκή κατεύθυνση, αν και η φυσική ροπή του Χατζή προς τη μπαλάντα έχει επηρεάσει την ενορχηστρωτική γραμμή, όπου η παρουσία του μπουζουκιού είναι διακριτική και δευτερεύουσα. 
Ενδιαφέρον ξεχωριστό παρουσιάζει και το στιχουργικό μέρος με πολλά ευρηματικά και πρωτότυπα θέματα από μια σειρά αξιόλογων στιχουργών, όπως η Σώτια Τσώτου, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Ηλίας Λυμπερόπουλος και μερικοί άλλοι.
Κοντολογίς, έχουμε μια σημαντική μουσική εργασία που δημιουργεί μεμιάς τεράστιες προσδοκίες για τον ιδιόμορφο τραγουδοποιό, ο οποίος κάθε άλλο παρά θα τις διαψεύσει στη συνέχεια...
(c) LP | Philips | 1968 | πηγή: idom/d58

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει "βγει" το 1993 και σε Cd αυτος ο δισκος.

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, έχει βγει. Άλλωστε κι εγώ το έχω στη δισκοθήκη μου. Αλλά εδώ παρουσιάζω μόνο αναλογικές εκδόσεις και γιαυτό ανέβασα τη συγκεκριμένη εκδοχή, όπως κάνω πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Η εκδοση του δισκου που εβαλες ειναι η "πρωτη";
Εγω εχω μια εκδοση με λιγο διαφορετικο οπισθοφυλλο
και αλλες ετικεττες στο lp...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως Μπορείς Φίλε Μου Εάν Φυσικά Έχεις Την Ευγενή Καλοσύνη Να Μάς Τον Παρουσιάσεις/Προσφέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Το οπισθοφυλλο
https://www34.zippyshare.com/v/zKPV7Ijo/file.html
Ετικεττα lp
https://www34.zippyshare.com/v/K2u6kx43/file.html