Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Κώστας Χατζής: Δρόμοι μικροί (1971)

Ο Κώστας Χατζής αποδεικνύεται ένας από τους πιο ανθεκτικούς στο χρόνο καλλιτέχνες συμπληρώνοντας ήδη εξήντα σχεδόν χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι από το 1961 που μας τον σύστησε πρώτος ο Μίμης Πλέσσας. Τα πρώτα δειλά του βήματα έγιναν πλάι σε μεγάλους συνθέτες (Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Σταύρος Ξαρχάκος) κι αυτό τον βοήθησε αποφασιστικά να σταθεί όρθιος στα δύσκολα εκείνα χρόνια, ενώ από τα μέσα του '60 άρχισε να παρουσιάζει και τα δικά του τραγούδια επηρεασμένος αρχικά από τους παραπάνω συνθέτες, για να κατακτήσει σύντομα την προσωπική του γλώσσα και να φτάσει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας στις μεγάλες του δισκογραφικές καταθέσεις που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή ("Ρεσιτάλ").
Η προσωπική δισκογραφία του Κώστα Χατζή ξεκίνησε το 1968 με τον εμβληματικό δίσκο "Αναγέννησις Αλόννησος". Ακολούθησαν πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δουλειές με ερμηνευτή τον ίδιο, ώσπου ξαφνικά, το 1971, ηχογράφησε ένα αλλιώτικο άλμπουμ, όπου για πρώτη φορά δεν ήταν ο ίδιος ερμηνευτής, αλλά απλώς ο συνθέτης. Πρόκειται για τον σχεδόν άγνωστο και οπωσδήποτε παραγνωρισμένο δίσκο "Δρόμοι μικροί", όπου συμμετέχουν ως ερμηνευτές τρεις άγνωστοι τότε (ίσως και τώρα!) και πρωτοεμφανιζόμενοι τραγουδιστές, δυο γυναίκες κι ένας άνδρας. Από τους τρεις, μόνο ο Χρήστος Γκάρτζος ίσως λέει κάτι στους μουσικόφιλους, όχι γιατί έκανε καμιά σπουδαία καριέρα ως τραγουδιστής, αλλά γιατί λίγα χρόνια μετά μας συστήθηκε ως συνθέτης και μάλιστα πολύ αξιόλογος, αφού τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Ψαριανός και ο Αντώνης Καλογιάννης! Οι δυο γυναικείες όμως φωνές, η Βούλα Ξεναρίου και η Γκιζέλα Μπες, δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στο ελληνικό τραγούδι κι έτσι η συμμετοχή τους στο δίσκο του Χατζή είναι και η μοναδική δισκογραφική τους παρουσία.
Κατά τα λοιπά, ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα ευαίσθητες λαϊκές μπαλάντες ενορχηστρωμένες λιτά με ακουστικά όργανα, ανάμεσα στα οποία έχει μια δειλή παρουσία και το μπουζούκι. Την ορχήστρα διευθύνει ο Κώστας Χατζής.

(c) LP | Olympic | 1971 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


η βούλα ξεναρίου στο "πέτρα και φως" του χατζή
τραγουδάει:
https://www.youtube.com/watch?v=ZVmR88ui904
στον δίσκο δεν αναφέρεται τ' όνομά της.
ευχαριστώ που μας θυμίζεις αυτές τις εποχές,
μέσα από τα τραγούδια...

...ολοικ είπε...

Ενα απο τα τραγουδια που λεει τόσο τρυφερα ο Γκαρτζος στο δίσκο αυτο,το "Εδω σταματησε η ζωή", το πρωτολέει κινηματογραφικα ο επισης νεος Μανολης Μητσιας το 1971 στην ταινια "Μια γυναικα φευγει" ,ειναι ενα απο τα 4 τραγουδια που δεν εχουν εκδοθει ποτε σε βινύλιο μικρο ή μεγαλο με τη φωνη του Μητσια...

https://www.youtube.com/watch?v=9AN0M02vHDU