Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Θυμηθείτε με τον Γιάννη Καλατζή (1984)

Κλείνοντας οριστικά μάλλον τους λογαριασμούς μας με τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Γιάννη Καλατζή θα ήθελα να σταθούμε σε έναν αναδρομικό δίσκο του που ηχογραφήθηκε για τη Minos το 1984, όταν πια είχε ολοκληρώσει την πρωτότυπη δισκογραφία του και σταδιακά είχε αποσυρθεί από τον προσκήνιο περιοριζόμενος σε ζωντανές εμφανίσεις σε κάποια νυχτερινά μαγαζιά.
Πρόκειται για το άλμπουμ "Θυμηθείτε με τον Γιάννη Καλατζή", όπου ο καλός τραγουδιστής ερμηνεύει σε δεύτερη εκτέλεση 33 συνολικά τραγούδια σε μορφή ποτ-πουρί μοιρασμένα σε τέσσερις ενότητες, δύο σε κάθε πλευρά του βινυλίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα τραγούδια δεν προέρχονται από το προσωπικό του ρεπερτόριο, αλλά μας έγιναν γνωστά με άλλες φωνές του παρελθόντος, με τις οποίες ο Καλατζής τολμά να αναμετρηθεί και να συγκριθεί, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι βγαίνει πάντα νικητής από αυτή την αναμέτρηση! Ο Βασίλης Τσιτσάνης κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις επιλογές του, ενώ υπάρχουν και τραγούδια αρκετών ακόμη δημιουργών του κλασικού λαϊκού πενταγράμμου, όπως του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Γιώργου Μητσάκη, του Απόστολου Καλδάρα, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, του Γιώργου Ζαμπέτα και του Βασίλη Βασιλειάδη. Από τους συνθέτες που έχτισαν το προσωπικό του ρεπερτόριο έχουμε μόνο δύο, τον Μάνο Λοΐζο και τον Γιώργο Κατσαρό
Από τα παράδοξα του δίσκου που ασφαλώς προκαλούν εντύπωση, είναι η παντελής απουσία του Σταύρου Κουγιουμτζή, ενός συνθέτη που είχε υπογράψει στο παρελθόν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Γιάννη Καλατζή, ενώ αντιθέτως έχουν επιλεγεί τέσσερα τραγούδια του Δήμου Μούτση, με τον οποίο δεν είχε συνεργαστεί ποτέ σε πρώτη εκτέλεση!
Μαζί με τον Γιάννη Καλατζή στην ερμηνεία και εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχει η Αθηναϊκή Κομπανία που εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη δημοτικότητα. Σημειώνω ότι ο δίσκος εκδόθηκε και ψηφιακά, αλλά μάλλον δύσκολο πια να βρεθεί αυτή η έκδοση. Το παρόν βινύλιο πάντως έχει εξαιρετική διαύγεια ήχου, οπότε μπορούμε μια χαρά να βολευτούμε κι έτσι...

(c) LP | MINOS | 1984 | πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

LIAS είπε...

Αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για ότι μας προσφέρετε, θα πω κάτι που μου έκανε εντύπωση και δεν το έχω ξανασυναντήσει.
Περιέχει 34 και όχι 33 τραγούδια καθώς έχει δύο φορές στην πρώτη ενότητα το ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ