Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ευαγόρας Καραγιώργης: 10 Χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου

Το "χαϊκού" είναι ένας τύπος ποιητικής γραφής που μας έρχεται από την Ιαπωνία και κυριολεκτικά σημαίνει "αστείος στίχος", ενώ μορφολογικά χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή τρίστιχων με 5, 7 και 5 συλλαβές. Η φόρμα αυτή βρήκε αρκετούς εκφραστές και στην ελληνική ποίηση με κορυφαία την περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη. 
Στη μεταπολεμική σχολή ένας από τους εκπροσώπους της συγκεκριμένης ποιητικής φόρμας υπήρξε ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008). Είναι ο ποιητής που διάλεξε ο Κύπριος συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, για να δοκιμάσει τη σύνθεση μελοποιημένου ποιητικού λόγου, και το αποτέλεσμα ήταν ένας μικρός κύκλος 10 "χαϊκού" σε χορωδιακή μορφή βασισμένος στην τεχνική των επαναλαμβανόμενων μουσικών μοτίβων ("λούπα"). Το έργο γράφτηκε το 2015 και πρωτοπαρουσιάστηκε από μια ρωσική χορωδία στην Αγία Πετρούπολη το 2016, όπου μάλιστα ηχογραφήθηκε. 
Πριν από λίγες μόλις ημέρες το έργο παρουσιάστηκε ζωντανά και στο πολιτιστικό κέντρο του αρχοντικού "Αξιοθέα" στη Λευκωσία με την επιμέλεια του Κύπριου ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Μιχάλη Πιερή.

(c) Ανέκδοτο υλικό | αυτοσχέδια εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ε.Κ./Σωφρόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: