Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ευαγόρας Καραγιώργης: Κεντήματα (2017)

Όχι, δεν τελειώσαμε με την αναλογική δισκογραφία του Κώστα Χατζή, αλλά σήμερα θέλω να κάνω ένα μικρό διάλειμμα πριν σας κουράσω με τον ίδιο καλλιτέχνη, αλλά και για να σας παρουσιάσω μια εντελώς ιδιαίτερη δουλειά ενός πολύ ξεχωριστού δημιουργού που μας έρχεται από την Κύπρο.
Πρόκειται για τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη (Πάφος, 1957), έναν ολοκληρωμένο μουσικό που εκπροσωπεί επάξια τη σύγχρονη μουσική σχολή της Μεγαλονήσου και μάλιστα με ένα έργο και μια δραστηριότητα που έχει διεθνή χαρακτηριστικά. Άλλωστε ο ίδιος γαλουχήθηκε μουσικά στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 έχοντας μαθητεύσει πλάι σε μεγάλους συνθέτες της μουσικής πρωτοπορίας, όπως ο Philip Glass, ο Steve Reich και ο Brian Eno. Το 1992 κέρδισε το πρώτο βραβείο τραγουδιού σε σχετικό διαγωνισμό του ΡΙΚ, ενώ το έργο του - πλούσιο και πολυδιάστατο - καλύπτει ευρύ φάσμα της μουσικής, από το απλό τραγούδι μέχρι τη συμφωνική γραφή. Έχει γράψει μουσική για διάφορα θεατρικά σχήματα της Κύπρου, για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ψαραντώνης, ενώ έχει ήδη και μια πλούσια δισκογραφία.
Ένα από τα εντελώς ιδιαίτερα έργα του Ευαγόρα Καραγιώργη είναι τα "Κεντήματα", ένας κύκλος δώδεκα οργανικών συνθέσεων ηλεκτρονικής μουσικής με σαφή μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά που δείχνουν τις επιρροές του από τους μεγάλους Αμερικανούς πρωτοπόρους του είδους στα χρόνια που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Τα συγκεκριμένα συνθέματα χρονολογούνται στο διάστημα 1987-1988 και βασίζονται στην τεχνική της "λούπας", δηλαδή της επαναληπτικής χρήσης αλλεπάλληλων μουσικών μοτίβων με την υποστήριξη ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Ωστόσο στο μουσικό τους υπόβαθρο ανιχνεύονται στοιχεία από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ρεμπέτικο, τη βυζαντινή και την παραδοσιακή κυπριακή μουσική. 
Η δουλειά αυτή παρέμεινε για πολλά χρόνια στα συρτάρια του συνθέτη, μέχρι που "ανακαλύφθηκε" από φίλους του, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να την εκδώσει σε ψηφιακό δίσκο, τον οποίο όλη αυτή η εξαιρετική παρέα είχε την καλοσύνη να μου κοινοποιήσει κι εγώ με τη σειρά μου με πολλή χαρά να τον μοιραστώ με όλους τους μουσικόφιλους του Δισκοβόλου!

(c) CD | ESET/GMP Katsambas | 2017 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Σωφρόνης/Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: