Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας (1965/1967)

Επιστροφή σήμερα στο ξεκίνημα της δισκογραφικής καριέρας του Κώστα Χατζή, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν το 1965 κυκλοφόρησε από τη Philips ο πρώτος προσωπικός του δίσκος 33 στροφών με τίτλο "Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας".
Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση που συγκεντρώνει υλικό από τις πρώτες σκόρπιες ηχογραφήσεις του Χατζή που είχαν κυκλοφορήσει σε 45άρια και περιλάμβαναν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, οι οποίοι του εμπιστεύτηκαν τραγούδια στο ξεκίνημά του, δηλαδή ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Χρήστος Λεοντής. Εδώ τα τραγούδια έχουν ηχογραφηθεί ζωντανά με τον Χατζή να τραγουδά παίζοντας την κιθάρα του. Αυτό είναι ιστορικά το πρώτο ηχογραφημένο live του καλλιτέχνη, ο οποίος άλλωστε έχει στηρίξει στις ζωντανές του εμφανίσεις μεγάλο κομμάτι της δισκογραφίας του με αποκορύφωμα το "Ρεσιτάλ", δέκα χρόνια αργότερα.
Αξιοσημείωτο ότι σ' αυτόν το δίσκο βρίσκουμε και μερικές από τις πρώτες συνθέσεις του ίδιου, τέσσερις συνολικά, από τις οποίες η τελευταία είναι ένα οργανικό flamenco, χορός που φαίνεται ότι ταιριάζει πολύ με την ιδιοσυγκρασία του. Οι ερμηνείες του έχουν πάντα αυτή την ξεχωριστή εκφραστική αμεσότητα, ειδικά στα τραγούδια του Χατζιδάκι, όπου ο νεαρός τότε καλλιτέχνης δεν διστάζει να αναμετρηθεί με μεγάλα ονόματα της εποχής προσφέροντας εντελώς πρωτότυπες και ακομπλεξάριστες ερμηνείες.

(c) LP* | Philips | 1965/1967 | πηγή: Νίκος/idom/d58
* έχει εκδοθεί και ψηφιακά

5 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Εδώ η πρώτη έκδοση του δίσκου (με αριθμό καταλόγου: 630118 PL) η οποία και αποσύρθηκε καθώς τα μισά της τραγούδια κόπηκαν από τη χουντική λογοκρισία.

5 από αυτά του Μίκη Θεοδωράκη και 2 του Σταύρου Ξαρχάκου.

https://mega.nz/#F!5U13GIpB!oMXsNas_GVolHk9PolQdtQ

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, Νικόλα. Περνάω τον σύνδεσμο και στην παρουσίαση...

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Μα φυσικά! ...ευχαρίστηση μου.

...ολοικ είπε...

Το δανειζομαι για το καναλατσι μου...

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Μια ακόμα πληροφορία , η α' έκδοση είναι του '65 και η β' έκδοση του '68 !