Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Κώστας Καπλάνης, Άκος Δασκαλόπουλος: Μαγικά ταξίδια (1975)

Σπανιότατος δίσκος βινυλίου, που δεν έχει ποτέ εκδοθεί σε ψηφιακή μορφή και σήμερα αγνοείται παντελώς!
Πρόκειται για το άλμπουμ "Μαγικά ταξίδια" που περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό φινάλε, γραμμένα σε καθαρόαιμο λαϊκό ύφος από τον συνθέτη του ρεμπέτικου Κώστα Καπλάνη (1920-1997) πάνω σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου
Βασικοί ερμηνευτές είναι ο Δημήτρης Ψαριανός, σημαντικός ερμηνευτής εκείνης της εποχής χάρις κυρίως στη συμμετοχή του στον μνημειώδη "Μεγάλο Ερωτικό" (1972) του Μάνου Χατζιδάκι, και η λαϊκή τραγουδίστρια Έλενα Κωστή, που την ξέρουμε πιο πολύ από τη συμμετοχή της στον ωραίο δίσκο "Παραλογές" (1975) του Αργύρη Κουνάδη. 
Ο ίδιος ο συνθέτης αποδίδει το τραγούδι "Ο Μάρκος", ενώ η έκπληξη του δίσκου είναι η συμμετοχή του Βλάση Μπονάτσου, ο οποίος ήδη με το δίσκο του Μίμη Πλέσσα "Εκείνη τη νύχτα" (1974), ένα χρόνο νωρίτερα, είχε αρχίσει να διαγράφει την προσωπική του πορεία μετά το συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Εδώ λοιπόν ερμηνεύει δύο τραγούδια, ένα καθαρόαιμο λαϊκό κι ένα άλλο σε ύφος ...λαϊκορόκ !

(c) LP | Lyra | 1975 | πηγή: d58

5 σχόλια:

blackpepper είπε...

Συγχαρητήια για την παρουσίαση αυτή νομίζω ότι απουσιάζει το οργανικό τελευταίο τρακ αν υπάρχει κάποιο μαιλ να σας το στείλω

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, σε παρακαλώ!
kost5894@gmail.com

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε με την προσθήκη του οργανικού φινάλε στην πλήρη του μορφή.

Νίκος87 είπε...

Γειά σας κύριε Δισκοβόλε, συγχαρητήρια για το έργο και την συνολική προσφορά σας.
Μιά πληροφορία-ενημέρωση παραθέτω. O δίσκος έχει εκδοθεί ψηφιακώς ως κρυφή προσθήκη στο cd-επανέκδοση ''Τραγουδοποιείον Ωραία Ελλάς (Δύο κύκλοι τραγουδιών)''.

Με αγάπη, από τον κάμπο της Ημαθίας.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ, φίλε Νίκο, για τη χρήσιμη πληροφορία.
Έχω την πρώτη έκδοση του δίσκου "Τραγουδοποιείον Η Ωραία Ελλάς" του Καπλάνη, αλλά δεν πήρα χαμπάρι την εμπλουτισμένη ψηφιακή έκδοση που αναφέρεις!