Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Βασίλης Κουμπής: Στ' ουρανού το μπαλκονάκι (1980)

Ο τρίτος κατά σειρά ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του καλού συνθέτη Βασίλη Κουμπή έχει τίτλο "Στ' ουρανού το μπαλκονάκι" και κυκλοφόρησε το 1980 από την PanVox. Προσοχή: Να μην τον μπερδεύουμε με τον σχεδόν ομότιτλο δίσκο του Γιώργου Κοντογιώργου "Στ' ουρανού τα περιβόλια" (1975)!
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια στο γνώριμο ύφος του συνθέτη βασισμένα σε στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Κακουλίδη, Διονύση Τζεφρώνη και Γιώργου Οικονόμου. Στο φινάλε του δίσκου έχουμε ένα οργανικό κομμάτι που βασίζεται στη μελωδία του ομότιτλου με το δίσκο τραγουδιού. Ερμηνευτής των τραγουδιών είναι ο άγνωστος Παναγιώτης Μαρκιανίδης στη μοναδική δισκογραφική του παρουσία. Ίσως η φωνή του να αποτελεί και το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του συμπαθητικού δίσκου. Μια φωνή άγουρη και σχεδόν θηλυπρεπής που δεν βοηθάει στην ανάδειξη των καλών μελωδιών που καταθέτει ο συνθέτης. 
Να προσθέσω ότι στη διεύθυνση ορχήστρας και στο πιάνο είναι ο Γιάννης Ιωάννου, ενώ μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Να προσθέσω επίσης ότι την εποχή που ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια αυτού του δίσκου ο συνθέτης ήταν εγκατεστημένος στη Ρόδο, όπου εργαζόταν ως μουσικός και την ίδια εποχή είχε μια καλή συνεργασία με τον Ροδίτη τραγουδοποιό Τάκη Βούη. Η ηχογράφηση έγινε μέσα από μύριες δυσκολίες και ο Κουμπής αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του όλα τα έξοδα της παραγωγής, προκειμένου να έχει το νέο υλικό στη διάθεσή του για τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Σήμερα πια ο δίσκος είναι εντελώς ξεχασμένος και απολύτως δυσεύρετος...



(c) LP | PanVox | 1980 | πηγή: tzil./d58