Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Μιχάλης Τερζής: Νέα σελίδα (1993)

Ο Μιχάλης Τερζής εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1974, είκοσι μόλις χρονών, με το δίσκο "Του έρωτα τ' αντάρτη" δείχνοντας από την αρχή ότι διαθέτει ένα ξεχωριστό χάρισμα στην κατασκευή στρογγυλεμένων μελωδιών πάνω σε στέρεους ρυθμούς με καλοδουλεμένη ενορχήστρωση, κι από τότε εξακολουθεί να δίνει σταθερά το δισκογραφικό του παρών μέχρι σήμερα, χωρίς να τον πτοεί το γεγονός ότι η εμπορική του απήχηση δε στάθηκε ποτέ αντάξια με την ποιότητα της δουλειάς του. Κατά καιρούς μάλιστα ξέφυγε από την τυποποιημένη δισκογραφία και δοκίμασε διαφορετικά πράγματα, πότε μελοποιώντας Έλληνες ποιητές (Γιάννης Ρίτσος, Κωστής Παλαμάς, Νίκος Καββαδίας κ.ά.), πότε καταφεύγοντας ακόμη και στους αρχαίους λυρικούς ποιητές (Σαπφώ, Αλκαίος, Ανακρέων, Βακχυλίδης) με εξαιρετικά αποτελέσματα και πότε εντρυφώντας στο παραδοσιακό μας τραγούδι ή στην ορχηστρική μουσική.
Το 1993, σε μια περίοδο που ηχογραφούσε μια σειρά ορχηστρικών δίσκων, παρουσίασε έναν ακόμη ενδιαφέροντα κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Νέα σελίδα". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε στίχους των Χρήστου Προμοίρα, Θεόφιλου Βερύκιου, Έφης Μαντζούφα, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Κώστα Νέου, Αντώνη Παπαϊωάννου και δικούς του. Τραγούδια απλά κι ευχάριστα στο άκουσμα, τα περισσότερα σε γοργούς ρυθμούς. Ανάμεσά τους και το δυνατό ζεϊμπέκικο "Ηπειρώτισσα γη" που το ερμήνευσε αργότερα και ο Κώστας Μάντζιος. Πολύ ενδιαφέρον επίσης και το τραγούδι "Το ελληνικό τραγούδι" που περιγράφει το χρονικό της γέννησης και εξέλιξης του νεότερου τραγουδιού μας από τα χρόνια της Σμύρνης μέχρι την παρακμή του τη δεκαετία του '80.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Νίκος Μοσχολιός και η Νίκη Βαλσάμη. Συμμετέχει επίσης και ο συνθέτης.
Πρέπει να σημειώσω ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε και ψηφιακά και μάλιστα στην ψηφιακή του εκδοχή ήταν εμπλουτισμένος και με δύο επιπλέον οργανικά κομμάτια ερμηνευμένα από τον μπουζουξή Δημήτρη Μαριόλα. Εδώ όμως σας δίνω την αρχική αναλογική έκδοση, η οποία πλέον είναι δυσεύρετη.

(c) LP | Οδυσσέας | 1993 | πηγή: Δημ.Δημ.

3 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Όντως σπάνιο βινύλιο (για να μην πω ότι ακόμα και το ψηφιακό σπανίζει) ...
Ευχαριστούμε!

Υ.Γ. Ξέρετε ποιόν δίσκο αναζητώ καιρό τώρα? ..του Μιχάλη Τερζή με τον Νίκο Τάτση "Του Καθημερινού Βίου (1986)" , μπας και τον έχουμε ?

sigma vita είπε...

Το *ελληνικό τραγούδι * συμμετείχε το 1992 στο 31ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με ερμηνευτές τον Δημήτρη Κόκοτα και την Ελένη Καρουσάκη!
https://www.youtube.com/watch?v=qGHNsY515RE
https://www.youtube.com/watch?v=_KjFhXZ0-g8

Ανώνυμος είπε...

Η Έφη Μαντζούφα είναι η Ευσταθία!