Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τραγούδι για τους Νέους της Γης (1986)

"Άξιζε να υπάρξουμε,
για να συναντηθούμε..."

Το 1986 ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε την πρώτη εκδοχή της μελοποιημένης "Ερωτικής Συμφωνίας" του Γιάννη Ρίτσου, ενός κορυφαίου ερωτικού ποιήματος που γράφτηκε το 1938, στις παραμονές του μεγάλου πολέμου, για το οποίο μιλήσαμε αναλυτικότερα με αφορμή την παρουσίαση της "Ερωτικής Συμφωνίας" του Βαγγέλη Πιτσιλαδή (1977).
Η μουσική του Μαρκόπουλου έχει πανηγυρικό τόνο, όπως ταίριαζε άλλωστε και με την περίσταση. Το έργο παρουσιάστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την τελετή έναρξης  του Πρώτου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου Εφήβων-Νεανίδων, Αθήνα '86 με τον τίτλο "Τραγούδι για τους Νέους της Γης". Ερμηνευτές αυτής της πρώτης εκτέλεσης ήταν η Γλυκερία, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Βασιλική Λαβίνα, ο Δημήτρης Κατοίκος και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με τους Νέους Επιβάτες. Αφηγήτρια η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Συμμετείχε επίσης το 30μελές Χορωδιακό Εργαστήρι, καθώς και 40μελής ορχήστρα με ελληνικά και συμφωνικά όργανα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Το έργο εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τη Lyra σε μορφή maxi single. Η πρώτη όψη περιλαμβάνει το τραγούδι-ποταμό (δεκάλεπτης σχεδόν διάρκειας), ενώ τη δεύτερη όψη καλύπτει η οργανική εκδοχή του κομματιού με συμμετοχή της χορωδίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την επόμενη χρονιά το τραγούδι ηχογραφήθηκε εκ νέου για το δίσκο "Τολμηρή Επικοινωνία" με την ίδια ενορχήστρωση, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένη την ομάδα τραγουδιστών, αφού εξαιρέθηκε η Γλυκερία και ο Δημήτρης Κατοίκος. .



(c) Vinyl maxi single | Lyra | 1986 | πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: