Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Georges Moustaki: Live (1975)

Ήθελα να επιμείνω λίγο στην Αρλέτα μετά την μεγάλη συγκίνηση που προκάλεσε το άγγελμα του θανάτου της, ειλικρινή - ελπίζω - γιατί δυστυχώς το σύγχρονο ακροατήριο έχει αποστρέψει επιδεικτικά το ενδιαφέρον του από τους πραγματικούς θεράποντες της μουσικής τέχνης προς τα αναλώσιμα και θνησιγενή κατασκευάσματα του αδηφάγου καταναλωτισμού.
Και ιδού ένα απροσδόκητο δώρο από την αγαπημένη μου Βασιλικούλα που μου δίνει αυτή την ευκαιρία. Πρόκειται μάλιστα για ένα δίσκο που συνδυάζει πολλά από τα ονόματα που φιλοξενήθηκαν τελευταία στο Δισκοβόλο. Είναι ένας δίσκος του σπουδαίου Ελληνογάλλου τραγουδοποιού Georges Moustaki, ζωντανά ηχογραφημένος, που εκδόθηκε το 1975 από τη γερμανική Polydor. 
Ωστόσο στο δίσκο περιέχεται και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Αρλέτα! Για την ακρίβεια, έχουμε μαζί με τα γνωστά τραγούδια του Moustaki, και τρία ελληνικά, δύο του Μίκη Θεοδωράκη ("Είμαστε δυο", "Ο καημός") κι ένα του Μάνου Χατζιδάκι ("Κυρ Μιχάλης"), ερμηνευμένα στα ελληνικά. Τα δυο τραγούδια του Μίκη τα ερμηνεύουν μαζί ο Μουστακί και η Αρλέτα. Το τραγούδι του Χατζιδάκι το ερμηνεύει εξολοκλήρου η Αρλέτα, η οποία εκείνη τη χρονιά επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο με το σπουδαίο δίσκο του Γιάννη Σπανού "Τρίτη Ανθολογία", ενώ είχε μεσολαβήσει 5/χρονη (αναγκαστική;) σιωπή! 
Σημειώνω πάντως ότι στους τίτλους του δίσκου το τραγούδι του Χατζιδάκι αναφέρεται λανθασμένα ως "Τραγούδι των κύκνων"

(c) LP | Polydor | 1975 | πηγή: Βασιλική

7 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Εβιβα τση Βσιλικούλας!!!!

n0str0 είπε...

Απλα..Φανταστικο..
Ευχαριστω φιλε μου

Βαγγέλης είπε...

Καλημέρα, καλή χρονια εύχομαι.

Το τραγούδι Portugal (Fado Tropical) δεν υπάρχει μέσα;

Συμφωνα με αυτό το link: https://www.discogs.com/Georges-Moustaki-Live/release/4697166

Ο διπλός δίσκος εχει 24 κομμάτια. Το δικό σου εχει 23 (Αν βαλεις οτι το πρωτο ειναι 3πλό) Μηπως υπάρχει μεσα μαζι με καποιο αλλο και ειναι διπλό, και δεν το εχω προσέξει;

Ευχαριστώ πολύ

Άαβας / d58 είπε...

Προφανώς το κομμάτι 09 (Les enfants d' hier) ακούγεται ενιαίο με το επόμενο (Portugal).

Βαγγέλης είπε...

Ναι το σκεφτηκα αυτο απλώς δεν ταιριάζει λογω διάρκειας. Θα το ψάξω λιγο και αν βρω κατι θα ενημερώσω

Βαγγέλης είπε...

Υπάρχει και αυτη η εκδοση, οπου λειπει το κομμάτι αυτό

https://www.discogs.com/Georges-Moustaki-Live-/release/6524114

Προφανώς εχει ανέβει αυτη η εκδοση

Άαβας / d58 είπε...

Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά το κομμάτι 9 μετά το 1ο λεπτό αλλάζει ρυθμό κι ακούγονται λόγια μάλλον πορτογαλέζικα, πάντως όχι γαλλικά.