Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Βίκη Μοσχολιού (1966)

Η Βίκυ Μοσχολιού (1943-2005) υπήρξε, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ίσως, η μεγαλύτερη ερμηνεύτρια του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και καρποφόρησε για δυο τουλάχιστον δεκαετίες μέχρι τη σταδιακή παρακμή της δεκαετίας του '80.
Η ίδια ξεκίνησε στις αρχές του '60 με κάποια καθαρά λαϊκά τραγούδια, λίγο πριν την ανακαλύψει ο Σταύρος Ξαρχάκος και τη χρησιμοποιήσει στα τραγούδια του για την ταινία "Λόλα" (1964), οπότε και αναδείχθηκε αμέσως σε μεγάλο όνομα και είχε έτσι την ευκαιρία στα επόμενα χρόνια να συνεργαστεί με τους κορυφαίους μας συνθέτες στις καλύτερες μάλιστα στιγμές τους χτίζοντας ένα ασυναγώνιστο ρεπερτόριο.
Κι όμως, η μεγάλη αυτή ερμηνεύτρια ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο στην πραγματικότητα μόλις το 1973. Μιλώ για τις "Στροφές" του Δήμου Μούτση, που είναι και ο πρώτος δίσκος που περιέχει τραγούδια γραμμένα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο δίσκο της Μοσχολιού!
Τυπικά ωστόσο ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο το όνομά της - το μικρό της όνομα τότε ακόμη γραφόταν ως Βίκη - κυκλοφόρησε το 1966, όταν ήδη ήταν στην κορυφή. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν σ' αυτόν το δίσκο μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια εκείνης της πρώτης περιόδου (1964-1966), τα οποία είχαν αρχικά κυκλοφορήσει σε 45άρια και υπογράφονταν από δυο σημαντικούς συνθέτες μας, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιώργο Ζαμπέτα, ενώ δυο τραγούδια έγραψε ο Ευάγγελος Πιτσιλαδής. "Τα τρένα που φύγαν", "Ξημερώματα", "Πάει πάει", "Με τα θλιμμένα μάτια μου", "Χωρισμός", "Τα δειλινά", "Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι", "Χάθηκε το φεγγάρι"... Ποιο να ξεχωρίσει κανείς; Σπουδαία τραγούδια που άφησαν εποχή και δεν έχουν χάσει ούτε ίχνος από τη γοητεία τους μετά από μισόν αιώνα και βάλε!


(c) LP | EMI/His Master's Voice | 1966 | πηγή: jol/d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Πάλι Μάς Γονάτισες Με Τις Κορυφαίες Σου Δημιουργίες, Αυτό Μονάχα Σε Λέω Να Ξέρεις.
Έχε Όμως Υπόψη Σου, Μέγα-Αδερφέ Μου, Πώς Στην Δισκογραφία Της: Βίκυ Μοσχολιού, Το Περίπου Χωρίς Να Σου Λέω Μεγάλα Λόγια, 50% Της Δισκογραφίας Της Εκείνη Την Εποχή Δεν Βγήκε Σε Ψηφιακό Δίσκο-(Cobact Disc Digital Audio) CD, Αλλά Κάθε-αυτού Σε Δίσκους Βινυλίου 33 Στροφών-(LP) Αναλογικό, Και Κυρίως Στην Εταιρία Της: Minos Emi, Όπου Από Εκεί Ξεκίνησε, Κάνωντας Τα Πρώτα Της Δειλά-Δειλά Βήματα, Όπου Και Μεγαλούργησε, Δίσκοι Π.Χ. Της Εταιρίας: Minos Emi, Που Δεν Κυκλοφόρησαν Ποτέ Σε Ψηφιακή Δίσκο-(Cobact Disc Digital Audio) CD,
Είναι Οι Εξής:

01). Βίκυ Μοσχολιού (Βίκυ Μοσχολιού Νο 02) (1967) Odeon - Minos Emi,

02). Θάνος Σοφός, Βίκυ Μοσχολιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας (Επιλογή) 1968 Columbia - Minos Emi,

03). Βίκυ Μοσχολιού (Βίκυ Μοσχολιού Νο 03) 1968 Columbia - Minos Emi,

04). Βίκυ Μοσχολιού (Βίκυ Μοσχολιού Νο 04) 1969 Columbia - Minos Emi,

05). Βίκυ Μοσχολιού, Σταύρος Ξαρχάκος, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Γιάννης Σπανός (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδάει Σταύρο Ξαρχάκο, Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Γιάννη Σπανό) 1973 Columbia - Minos Emi,

06). Σταύρος Ξαρχάκος, Κείμενο: Νίκος Γκάτσος, Τραγουδούν: Βίκυ Μοσχολιού, Νίκος Δημητράτος (Νύν Και Αεί) 1974 Columbia - Minos Emi.

Νίκος87 είπε...

Και εντωμεταξύ πρέπει να είναι η μόνη ελληνίδα τραγουδίστρια που έχει
7 ομώνυμους προσωπικούς δίσκους(!)

1) Βίκυ Μοσχολιού 1966
2) '' 1967
3) '' 1968
4) '' 1969
5) '' 1971 (columbia)
6) '' 1971 (phillips)
7) '' 1980 (phillips)

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...