Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου διαβάζει Χριστοδούλου (1967)

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου (1924-1991) υπήρξε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας - ποιητής και πεζογράφος - της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς με πολυσήμαντο έργο που περιλαμβάνει αρκετές ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και θεατρικά έργα. 
Η μεγάλη του όμως δημοτικότητα στηρίζεται στα εκατοντάδες υπέροχα τραγούδια που έγραψαν κορυφαίοι Έλληνες συνθέτες πάνω σε δικούς του στίχους. Ο ίδιος το είχε παράπονο που ο κόσμος τον γνώριζε από τα τραγούδια του κι όχι από το λογοτεχνικό του έργο, αλλά εμείς είμαστε ευτυχείς που ο προικισμένος αυτός άνθρωπος άφησε το ισχυρό του αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι υπογράφοντας μερικούς από τους πιο εμπνευσμένους και ποιοτικούς στίχους που γράφτηκαν ποτέ. Τα πρώτα του τραγούδια τα βρίσκουμε στην "Πολιτεία" του Μίκη Θεοδωράκη ("Καημός", "Βράχο βράχο"). Ακολούθησαν σπουδαίες συνεργασίες με συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λίνος Κόκοτος, ο Ζορζ Μουστακί, ο Βασίλης Δημητρίου και αρκετοί άλλοι. Ξεχωρίζω την εμβληματική συνεργασία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα που σφραγίστηκε με μερικά αξεπέραστα λαϊκά αριστουργήματα, κυρίως με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού ("Ξημερώματα", "Χωρισμός", "Δεν έχει δρόμο να διαβώ" κ.ά.).
Η ποιητική πλευρά του Δημήτρη Χριστοδούλου πάντως αποτυπώθηκε σ' ένα δίσκο βινυλίου που κυκλοφόρησε το 1967 από τη Philips με τον τυπικό τίτλο: "Ο Χριστοδούλου διαβάζει Χριστοδούλου". Περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις συλλογές: "Νυχτοφύλακες" (1954), "Πελταστές" (1956), "Εστίες αντιστάσεως" (1959) και "Μετά τον Ανακλητικό" (1960). Δυνατά κείμενα με αγωνιστικό και προοδευτικό προσανατολισμό σε λιτή (αρκετά συναισθηματική) ανάγνωση από τον ίδιο. Ο δίσκος εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και σήμερα φυσικά βρίσκεται εκτός κυκλοφορίας.

(c) LP | Philips | 1967 | πηγή: d58/Μάνος