Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Γιώργος Γεωργιάδης: Καισαριανή (1975)

Το 1975, ένα χρόνο μετά τη Μεταπολίτευση κι ενώ κυριαρχούσε το πολιτικό τραγούδι, ο συνθέτης Γιώργος Γεωργιάδης ηχογράφησε το δίσκο "Καισαριανή" που αναφέρεται φυσικά στη θυσία των 200 Ελλήνων, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο την Πρωτομαγιά του 1944.
Πρόκειται για έναν κύκλο δέκα λαϊκών τραγουδιών ελεγειακού ύφους που βασίζονται σε ποιήματα του αγωνιστή και ποιητή Γιώργη Σιδέρη (1919-1998). 
Ο Γιώργης Σιδέρης υπήρξε μια σημαντική μορφή της ελληνικής αντίστασης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, την περίοδο του Εμφυλίου, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στη φυλακή έμεινε μέχρι το 1960 και σ' αυτή τη μακρά περίοδο βρήκε παρηγοριά στο γράψιμο συνθέτοντας πολλά αξιόλογα έργα πεζού και έμμετρου λόγου με αφορμές πάντοτε παρμένες από τα προσωπικά του βιώματα στα κατοχικά χρόνια, αλλά και στα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού. 
Ο Σιδέρης συνέχισε το συγγραφικό του έργο και μετά την αποφυλάκισή του και κυρίως στα χρόνια της χούντας, ενώ το 1975 εξέδωσε από τον Κέδρο την ποιητική συλλογή "Ασφόδελοι". Από το έργο αυτό λοιπόν ο Γιώργος Γεωργιάδης επέλεξε τα ποιήματα που μελοποίησε για τη δίσκο "Καισαριανή". Μάλιστα από το ίδιο έργο άντλησε το υλικό και για το δίσκο "Εσπερινός Καισαριανής" που κυκλοφόρησε το 1980. Αυτός είναι και ο τίτλος του εναρκτήριου τραγουδιού που έχει χαρακτηριστικά τραγουδιού-ποταμού, σύμφωνα με το πρότυπο που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο συνθέτης και μια άγνωστη γυναικεία φωνή, η Μαρούσα. Συμμετέχει η Χορωδία Γιώργου Κακίτση

(c) LP | Dora | 1975 | πηγή: Δημ.Δημ.

1 σχόλιο:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Ευχαριστούμεεε , ευχάριστος δίσκος μιας καλής δημιουργικά περιόδου του Γεωργιάδη !

*αναμένουμε και ακόμα "κάτι"...

**Ο "Εσπερινός Καισαριανής" έχει επανεκδοθεί το 2011 νομίζω , οπότε ίσως βρεθεί και εκείνος σύντομα !