Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Γιάννης Καλατζής: Τα καλύτερά μου τραγούδια (1979)

Η μια απώλεια μου θύμισε την άλλη, την πιο κοντινή. Χτες θυμηθήκαμε τον μεγάλο Μάνο με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη "φυγή" του. Και κοντεύουν δυο χρόνια κιόλας που μας άφησε ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής.
Τα έχουμε πει ήδη πολλές φορές για τον υπέροχο αυτόν ερμηνευτή που ευτύχησε να βρεθεί στο προσκήνιο την πιο καλή στιγμή, τότε που ξεκίναγε το βίο της η μεγάλη δισκογραφική εταιρία MINOS, η οποία τον ενέταξε αμέσως στο δυναμικό της δίνοντάς του την ευκαιρία να συμπορευτεί με τις καινούργιες δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού, τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Μάνο Λοΐζο, που του εμπιστεύτηκαν μερικά εξαιρετικά τραγούδια τους και τον επέβαλαν ως κορυφαίο όνομα στο μουσικό στερέωμα.
Η ακμή του Γιάννη Καλατζή ήταν ολιγόχρονη, κυρίως στο διάστημα 1969-1975, αλλά πρόλαβε να χτίσει ένα ζηλευτό ρεπερτόριο, πάνω στο οποίο πάτησε για να κρατηθεί στο προσκήνιο και στα επόμενα χρόνια, όταν σταδιακά η δημοτικότητά του, αλλά και η ποιότητα των τραγουδιών του έχασαν την παλιά τους λάμψη. Γιαυτό και νωρίς, το 1979 κιόλας, η Minos έσπευσε να του κάνει ένα πορτρέτο με τίτλο "Τα καλύτερά μου τραγούδια" θυμίζοντας και πάλι τις μεγάλες στιγμές αυτής της σπουδαίας διαδρομής ως το 1975. Το άλμπουμ φέρει και την επισήμανση "Νο.1" προαναγγέλλοντας κάποια συνέχεια, η οποία ωστόσο - απ' όσο γνωρίζω - δεν ήρθε ποτέ, τουλάχιστον μ' αυτόν τον τίτλο. Δεν έχει όμως σημασία, αφού κατά καιρούς εκδόθηκαν αρκετοί δίσκοι με συλλογές τραγουδιών του Γιάννη Καλατζή, έτσι που δε νομίζω πως έμειναν και πολλά τραγούδια του ακυκλοφόρητα, αν εξαιρέσουμε κάποια σκόρπια που σας είχα δώσει παλιότερα.
Μένοντας τώρα στη συγκεκριμένη ανθολογία διαπιστώνουμε ότι έγινε μια καλή προσπάθεια για ακριβοδίκαιη μοιρασιά των επιλεγμένων τραγουδιών με βάση τη συμμετοχή των συνθετών που τροφοδότησαν το ρεπερτόριο του τραγουδιστή. Έτσι, έχουμε τους τρεις βασικούς συνθέτες - Μάνο Λοΐζο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Κατσαρό - με τρία τραγούδια τον καθένα, ενώ με ένα τραγούδι έκαστος συμμετέχουν οι συνθέτες Γιώργος Μητσάκης, Θόδωρος Δερβενιώτης και Βασίλης Δημητρίου. Αν είχα εγώ την ευθύνη ενός τέτοιου αφιερώματος, σίγουρα δεν θα ξεχνούσα ακόμη δύο συνθέτες που έγραψαν αξιόλογα τραγούδια για τον Καλατζή. Μιλώ για τον Απόστολο Καλδάρα και τον Γιάννη Σπανό. Τουλάχιστον από ένα τραγούδι τους θα είχε θέση σ' ένα τέτοιο δίσκο, για να μπορούμε να πούμε ότι τηρήθηκαν απόλυτα οι σωστές αναλογίες...
(c) LP | MINOS | 1979 | πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια μεγαλη επιτυχια που δεν την εχει ο δισκος
https://www.youtube.com/watch?v=50bhyD2e-hc
Απο παλια Ελληνικη ταινια...