Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Γιώργος Κόρος: Το μαγικό βιολί (1982)

Κάθε φορά που η κουβέντα γυρνάει στο παρελθόν και στο παραδοσιακό μας τραγούδι είναι αναπόφευκτη μια στάση σε έναν από τους κολοσσούς παραδοσιακούς μας δεξιοτέχνες που άφησαν εποχή στο συγκεκριμένο πεδίο δημιουργώντας σχολή με την ακαταμάχητη δύναμη της καλλιτεχνικής τους προσωπικότητας. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κόρο (1923-2014), απαράμιλλο δεξιοτέχνη του βιολιού και πολυγραφότατο συνθέτη τραγουδιών, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την παραδοσιακή και αυθεντική λαϊκή μας μουσική για επτά ολόκληρες δεκαετίες ξεκινώντας από τα μέσα του '30 και έχοντας συμπορευτεί με πολλούς άλλους σπουδαίους ανθρώπους του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης και ο Δημήτρης Ζάχος στο δημοτικό ή η Ρόζα Εσκενάζυ και η Ρίτα Αμπατζή στο σμυρνέικο, καθώς και οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες από τον Στέλιο Καζαντζίδη ως τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου.
Το 1982 από την εταιρία των Αδελφών Φαληρέα εκδόθηκε ο δίσκος "Το μαγικό βιολί" ενταγμένος στη σειρά "Έλληνες δεξιοτέχνες" που φυσικά ήταν αφιερωμένος στην τέχνη του Γιώργου Κόρου. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα δεξιοτεχνικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων κι ένα τραγούδι που ερμηνεύει ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Κατερίνα Κόρου, η κόρη του μεγάλου βιολιστή. Τα οργανικά κομμάτια προέρχονται από παραδοσιακό υλικό κι έχουν έντονα το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της δεξιοτεχνίας.

(c) LP | Αφοί Φαληρέα | 1982 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Σταύρος/d58

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά μπράβο και ευχαριστούμε !! Εξαιρετικό και σπάνιος δίσκος...όπως και όλοι οι δίσκοι που ανήκουν στην σειρά με τους Έλληνες δεξιοτέχνες.Υπάρχει περίπτωση να έχετε τον δισκο με την συμμετοχή του Γιώργου Μάγγα ή του Βασίλη Σαλέα ή τα Βυζαντινά ενόργανα κρατήματα?

Αν θέλετε έχω στην κατοχή μου τους δίσκους με τον Ιορδάνη Τσομίδη και τον Νίκο Σαραγούδα και μπορω να σας στείλω τα λινκ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Λεωνίδας

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ααβα ευχαριστώ, εξαίρετος καλλιτέχνης ο κος Κόρος με μεγάλο ρεπερτόριο βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Μαρία Π.

Άαβας / d58 είπε...

Δεν τα έχω δυστυχώς...
Αυτό με τον Σαραγούδα θα το ήθελα!

Ανώνυμος είπε...

Τσομίδης Ιορδάνης - ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ II - 1996


Nikos Saragoudas - The Dawn, Maqam with oud (Greek Masters Musicians No2) and Here is Constantinople.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Λεωνίδα Μήπως Κατέχεις Στην Συλογή Σου Τίποτα Από Τις: Εκδόσεις Φαληρέα Και Μετέπειτα Του Περιοδικού Τους: Pop Eleven, Θα Με Ενδιέφερε Πολύ.
Ευχαριστώ.