Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Νίκος Μαμαγκάκης: Τα πρώτα τραγούδια στη Fidelity (1961-1962)

Ο μεγάλος και πολυσχιδής Έλληνας συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης (1929-2013) εμφανίστηκε στη δισκογραφία στις αρχές του '60 ηχογραφώντας αρκετά τραγούδια σε δισκάκια 45 στροφών, απλά ή extended, συνεργαζόμενος αποκλειστικά με τη Fidelity της πολυεθνικής Philips. 
Κατά τη διετία 1961-1962 ηχογράφησε συνολικά 22 τραγούδια μοιρασμένα σε 9 απλά 45άρια (με δύο δηλαδή τραγούδια το καθένα) και ένα extended (με τέσσερα τραγούδια). Πρόκειται για ένα υλικό που αιφνιδιάζει, σχεδόν κατακεραυνώνει, τον αμύητο ακροατή που γνωρίζει τον συνθέτη μέσα από τις μεγάλες κατοπινές του δουλειές, όπως ο "Ερωτόκριτος", ο "Μπολιβάρ", οι "Σκλάβοι πολιορκημένοι", το "Κέντρο διερχομένων" κλπ., ή ακόμα περισσότερο μέσα από τα αβαντγκάρντ έργα του που τον κατατάσσουν σε σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα της λόγιας μουσικής. Αυτά τα πρώτα τραγούδια κινούνται στους ορθόδοξους δρόμους του λαϊκού ή του ελαφρού τραγουδιού και ερμηνεύονται από γνωστά ή και άσημα ονόματα του πενταγράμμου, όπως η Γιοβάννα, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Μανώλης Καναρίδης, ο Φώτης Δήμας, η Λένα Παμέλα, ο Κώστας Πρέντζας, ακόμη και το Τρίο Μπελκάντο!
Από τα 22 αυτά τραγούδια τα 10 κυκλοφόρησαν το 1961 και τα άλλα 12 το 1962. Το πρώτο extended περιλάμβανε τα 4 ελαφρά τραγούδια που ερμήνευσε η Γιοβάννα και κυκλοφόρησαν τότε με τον τίτλο "4 Ελληνικά τραγούδια", ενώ συγχρόνως τα δύο πρώτα 45άρια με τον Μανώλη Καναρίδη κυκλοφόρησαν παράλληλα και σε ενιαίο extended δισκάκι με τίτλο "Ο Μανώλης Καναρίδης σε 4 λαϊκά τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη"
Από τα 22 τραγούδια μπόρεσα να μαζέψω τα 20. Λείπει δυστυχώς το τελευταίο 45άρι του 1962 με ερμηνευτή τον Κώστα Πρέντζα που περιέχει το πρωτότυπο τραγούδι "Χίλιες πληγές, χίλιες αγάπες" και σε δεύτερη εκτέλεση το "Μη με ρωτάτε" (που ερμήνευσε πρώτος ο Φώτης Δήμας και υπάρχει μέσα στο αρχείο). Δυστυχώς το δισκάκι του Πρέντζα είναι απολύτως δυσεύρετο και μακάρι κάποιος φίλος που διαβάζει τώρα αυτές τις γραμμές και τυχαίνει να το έχει, να μας το χαρίσει, για να ολοκληρωθεί απόλυτα η συλλογή.
Nα σημειώσω ότι τα περισσότερα τραγούδια βασίζονται σε στίχους γνωστών ποιητών με προεξάρχοντα τον Γιώργο Θέμελη που αριθμεί εννέα τραγούδια (μαζί με τα 2 που λείπουν), ενώ υπάρχουν και μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, του Κώστα Καρυωτάκη, της Μαρίας Πολυδούρη και άλλων. Και φυσικά εδώ έχουμε και την πρώτη χρονικά μελοποίηση των "Μοιραίων" ("Η ταβέρνα") του Κώστα Βάρναλη, δυο χρόνια πριν από την πασίγνωστη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Κοντολογίς, τα πρώτα τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη αναδεικνύουν το τεράστιο ταλέντο του συνθέτη και τη μοναδική ικανότητά του να μεταλλάσσεται μουσικά με απόλυτη άνεση σε κάθε μουσική έκφραση. Τα τραγούδια αυτά είναι εν πολλοίς άγνωστα στον κόσμο, αρκετά αντισυμβατικά στη φόρμα και τη μελωδική τους ανάπτυξη, αλλά στέρεα ενορχηστρωμένα και άρτια ερμηνευμένα.


(c) Vinyl 45'' | Fidelity/Philips | 1961-1962 | πηγή: π.Αρτ./d58

6 σχόλια:

...ολοικ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
...ολοικ είπε...

Πολυ ωραία!!!Μπραβο Πατερ μπραβο Δημητρη,να παρω κι εγω τη Γιοβανα για το u tube!!!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, Μανολιό!
Κάνε παιχνίδι...

Lilalilak είπε...

Εξαιρετική συλλογή.. Μπράβο σε όλους , χίλια μπράβο!

Dimitris Dimitriou είπε...

Καταπληκτική δουλειά.Μπράβο!!Εύχομαι να βρεθούν και τα άλλα δύο για να τα καμαρώσεις ολοκληρωμένα.

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...