Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Γιώργος Κριμιζάκης: Ένα απόβραδο (1979)

Η Μαρία Ζοάννου (1939-1995) ήταν μια καλή λαϊκή τραγουδίστρια της δεκαετίας του '70 που συμπορεύτηκε στο ελληνικό τραγούδι με τον σύζυγό της και συνθέτη Γιώργο Κριμιζάκη, ενώ στη δεκαετία του '80 έκανε κι ένα πέρασμα από τον κινηματογράφο. Έφυγε δυστυχώς πολύ νωρίς από τη ζωή.
Ξεκίνησε στα μέσα του '60 με το όνομα Μαρία Βασιλοπούλου ηχογραφώντας τραγούδια στις 45 στροφές. Ως Μαρία Ζοάννου πρωτοεμφανίστηκε το 1974 στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης*, όπου συμμετείχε ως τραγουδίστρια (μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη), αλλά και ως συνθέτρια με το τραγούδι "Έτσι και τότε". Ακολούθησε η συμμετοχή της στο δίσκο "Όι" του Μιχάλη Βιολάρη, ενώ το 1977 ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Εγώ ματάκια μου στο λέω" σε μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη.
Το 1979 ηχογραφεί τον δεύτερο και τελευταίο της δίσκο, πάλι με τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη. Τίτλος του: "Ένα απόβραδο". Βασικό ατού του δίσκου οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οι οποίοι, χωρίς να κομίζουν κάτι ιδιαίτερο, έχουν φανερά τη σφραγίδα του μεγάλου στιχουργού με εικόνες και θεματολογία που πάντα κάτι έχουν να πουν και να συγκινήσουν.
Η μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη κινείται στο ελαφρολαϊκό ύφος της εποχής, αν και υπάρχουν κάποιες αξιοπρόσεκτες καθαρές λαϊκές στιγμές, όπως το εναρκτήριο ζεϊμπέκικο "Σ' ένα πάγκο", καθώς και κάποιες συμπαθητικές μελωδικές νησίδες, όπως το τρυφερό "Τα χέρια των κοριτσιών".
* Για την ακρίβεια της πληροφορίας σχετικά με τη συμμετοχή της Μαρίας Ζοάννου στο 13ο Φεστιβάλ Τραγουδιού διαβάστε παρακάτω το σχόλιο του φίλου Sigma Vita, τον οποίο και ευχαριστώ...
______________________________________

(c) LP | Sonora | 1979 | πηγή: Y.Markos

3 σχόλια:

sigma vita είπε...

Μια μικρή επισήμανση. Στο φεστιβάλ του 1974 συμμετείχε με το τραγούδι "Αν" ( Γιώργος
Κριμιζακης- Σωτια Τσωτου) ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολαρη και πήραν το 2ο βραβείο. Το " 'Έτσι και τότε"(Μαρία Ζοάννου) το είπε η Αλέκα Μαβίλη.

Dimitris Dimitriou είπε...

Μπράβο-μπράβο-ΜΠΡΑΒΟ.

sigma vita είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=t4cA_GSly9E&t=0s&list=PL_k4bDhIsUwWJdTvzQmmUWs3BeANyZOTN&index=2