Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Πέτρος Ταμπούρης: Κρατήματα (1990)

Ο Πέτρος Ταμπούρης, δεξιοτέχνης πολλών παραδοσιακών οργάνων, αλλά ιδιαιτέρως συνδεδεμένος με το κανονάκι, αξιόλογος συνθέτης που μας έδωσε κάμποσους κύκλους τραγουδιών και εμβριθής μελετητής της παραδοσιακής μας μουσικής, αποτελεί μια σημαντική μουσική προσωπικότητα με πολυεπίπεδη δημιουργική παρουσία. Ξεκίνησε στα μέσα του '80 με το μουσικό σχήμα Δυνάμεις του Αιγαίου και στη συνέχεια διετέλεσε στενός συνεργάτης του Νίκου Ξυδάκη, ενώ από τις αρχές του '90 ακολουθεί τη δική του προσωπική πορεία.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έδειξε αμέσως το μουσικό δρόμο που επρόκειτο να ακολουθήσει. Κυκλοφόρησε το 1990 με τίτλο "Κρατήματα". Η ονομασία αυτή δίνεται σε κάποιου είδους ψαλμούς, που εκτελούνται σε αργό μέλος και βοηθούν στην παράταση των εκκλησιαστικών ασμάτων. Συνίστανται από ορισμένες άσημες (χωρίς νόημα) συλλαβές: "τε-ρι-ρέμ", "νε-νε-νά", "το-ρο-ρό", "το-το-τό" κλπ. Ο λόγιος μητροπολίτης Φιλαδελφείας Γεράσιμος Βλάχος γράφει πως τα κρατήματα είναι η ψαλμωδία των αγγέλων: "Άρρητα ρήματα ήγουν μέλος και αρμονία δίχως λόγια". Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης έχει τη γνώμη πως τα κρατήματα αποτελούν την "απόλυτη μουσική" των Βυζαντινών.
Ο Ταμπούρης επέλεξε μια σειρά τέτοιων συνθέσεων που ανάγονται σε δύο εποχές, την εποχή των Παλαιολόγων (1261-1453) και την εποχή της Τουρκοκρατίας (18ος αιώνας), επισημαίνοντας ότι "από τα οργανικά πολιτικά κρατήματα του 14ου αιώνα ως τα κρατήματα του 18ου διαγράφεται η πορεία του νεότερου ελληνικού μουσικού πολιτισμού και μας αποκαλύπτεται ένας κόσμος ζωντανός, γεμάτος κίνηση και εκφραστική επάρκεια". Τα έργα ανήκουν σε διάφορους δημιουργούς από τον ιερέα Γεώργιο Οικονόμο και Πρωτοψάλτη που έζησε λίγο πριν από την Άλωση, μέχρι τους νεότερους Παναγιώτη Χαλάτζογλου, Δανιήλ Πρωτοψάλτη, Μελέτιο Σιναΐτη και τον σπουδαίο Πέτρο τον Λαμπαδάριο ή Πελοποννήσιο που έζησαν τον 18ο αιώνα. 
Ερμηνεύονται από αξιόλογους εκτελεστές παραδοσιακών οργάνων: Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος στο ταμπούρ, ο Σωκράτης Σινόπουλος στη λύρα, ο Αμίν Αλά Γκαμπού στο μπεντίρ και το ντέφι, ο Νέστορας Δρούγκας στο μπεντίρ, ο Γιώργος Δρίβας στο κοντραμπάσο και ο Πέτρος Ταμπούρης στο κανονάκι, το νέι, το ούτι και το κουντούμ.

(c) LP | ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ | 1990 | πηγή: d58

2 σχόλια:

NOCTOC είπε...

Ευχαριστούμε!

Julian είπε...

Σας ευχαριστώ και το έψαχνα. Μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε και τον δίσκο με τα ενόργανα κρατήματα του Βασίλη Νόνου, που είναι εκτός κυκλοφορίας;

https://www.discogs.com/Βασίλης-Νόνης-Ναυς-Β-Βυζαντινά-Ενόργανα-Κρατήματα-Και-/release/7243263