Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Πάνος Τζαβέλλας: Επαναστατικός ρομαντισμός (1986)

Με το δίσκο "Επαναστατικός ρομαντισμός", που κυκλοφόρησε το 1986 από τη μικρή εταιρία Arioso, ο Πάνος Τζαβέλλας ολοκληρώνει ουσιαστικά την προσωπική δισκογραφική του περιπέτεια που ξεκίνησε με κάποια σκόρπια τραγούδια στις αρχές του '70 και κυρίως με τον εμβληματικό δίσκο "Τραγούδια από το Αντάρτικο Λημέρι" το 1975. 
Πρόκειται για έναν αλλιώτικο δίσκο με τραγούδια σε ύφος μπαλάντας αστικής θεματολογίας με αναφορές στις μικρές παθογένειες του καθημερινού βίου, αλλά και επίμονες πολιτικές αιχμές και διεθνιστικές ματιές σε μορφές του παγκόσμιου αγωνιστικού μετώπου (Τσε Γκεβάρα, Ντανιέλ Ορτέγκα) μαζί με φευγαλέες αυτοβιογραφικές πινελιές. Ένας ευαίσθητος Τζαβέλλας που ξεχειλίζει από συναισθήματα απογοήτευσης, αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας. 
Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου περιλαμβάνονται και κάποια παλιότερα σε καινούργια εκτέλεση ("Κυρ Παντελής", "Ξυπνήστε"). Το όμορφο τραγούδι "Ειρήνη" είχε παρουσιαστεί δυο χρόνια νωρίτερα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το "Κόκκινο τρένο" είχε ακουστεί στην ομώνυμη ταινία του 1982 που αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο.
Μαζί με τον Πάνο Τζαβέλλα παίζουν μερικοί αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Στάθης Ουλκέρογλου στο πιάνο, ο Στέλιος Λιανδράκης στο μπουζούκι, ο Νίκος Λώλης στην κλασική κιθάρα και ο Μάνος Αβαράκης στη φυσαρμόνικα.

(c) LP | Arioso | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58 

2 σχόλια:

vagelis4 είπε...

Σε ευχαριστουμε πολυ για την προσφορά τπυ δίσκου. Υπάρχει και ο δίσκος Στ' αρματα απο την ίδια εταιρία; Τον αναφερει εδώ http://www.panostzavellas.gr/erga.html

Dimitris Dimitriou είπε...

Δίσκος φάντασμα.Τα περισσότερα είναι αντιγραφές από άλλους δίσκους του. ΟΜΩΣ τα Νο 2-ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ (παιδιά σηκωθείτε)
και Νο 7-Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΑΜ (έλληνες ακολουθείστε) δεν τα βρήκα πουθενά.
Μακάρι κάποτε να βρεθούν.