Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Γιάννης Σπανός: Croisiere aux iles grecques (1967)

Σπάνιος ορχηστρικός δίσκος του Γιάννη Σπανού που κυκλοφόρησε στη Γαλλία χωρίς ελληνική επανέκδοση, την εποχή που ο συνθέτης μοίραζε το χρόνο και τη δραστηριότητά του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας και ήδη είχε δώσει το έναυσμα για τη γέννηση του ελληνικού Νέου Κύματος κατά το πρότυπο της γαλλικής Nouvelle Vague.
Ο δίσκος επιγράφεται "Croisiere aux iles grecques" (Κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά"). Πρόκειται για μια σειρά ορχηστρικών θεμάτων που αναφέρονται στα ελληνικά νησιά με υπέροχες μελωδίες, γνωστές και άγνωστες, απ' αυτές που έρρεαν πηγαία και σε αφθονία εκείνη την εποχή από την οιστρηλατημένη έμπνευση του Γιάννη Σπανού. Μερικά θέματα είναι παρμένα από γνωστά τραγούδια του, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται εδώ σε πρωτόλεια μορφή, πριν μετατραπούν αργότερα σε τραγούδια. Αξιοσημείωτο ότι ο δίσκος φέρει την υπογραφή του διάσημου μουσικού Michel Legrand ως παραγωγού, με τον οποίο ο συνθέτης συνδεόταν τότε με φιλία, ενώ είχαν και επαγγελματική συνεργασία.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, τέλος, να επισημάνω ότι ο φίλος μου ο Μανόλης βρήκε αυτό το σπάνιο κομμάτι, το ψηφιοποίησε σε άριστη ποιότητα και σάρωσε τα εξώφυλλα. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για πολλοστή φορά! Η δική μου δουλειά περιορίστηκε μονάχα στην τελική φροντίδα των εξωφύλλων. Χαρείτε το!

(c) LP | RCA Victor | 1967 | πηγή: tzil.

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Δεν χορταινω να το ακούω!!!