Ο Βασίλης Λέκκας, έχοντας πίσω του τις μεγάλες συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Γιάννης Σπάθας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιώργος Τρανταλίδης, συνεχίζει ακατάπαυστα μέχρι σήμερα να δίνει το παρών στη δισκογραφία, πότε με προσωπικές δουλειές και πότε με συμμετοχές σε δίσκους διαφόρων παλιότερων ή νεότερων δημιουργών, όπως ο Γιώργος Καζαντζής, ο Νίκος Πιτλόγλου, ο Σάκης Παπαδημητρίου, ακόμη και η Βάσω Αλλαγιάννη. Οι πιο πρόσφατες δισκογραφικές του εμφανίσεις ήρθαν το 2020 με τον κύκλο τραγουδιών "Κατάρτι κι ατμός" του Γιώργου Καζαντζή και το δίσκο "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας" του Νίκου Πιτλόγλου μέσα στο 2023.
Θα ήθελα ωστόσο να κλείσω αυτό το εκτεταμένο αφιέρωμα στη δισκογραφία του σπουδαίου ερμηνευτή με μια εντελώς αλλιώτικη ηχογράφηση που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διάπλαση το 2015 σε μορφή μικρού βιβλίου με συνοδευτικά κείμενα των Κώστα Μπαλαχούτη και Κώστα Κοκκώνη. Πρόκειται για ένα διπλό ψηφιακό άλμπουμ με τίτλο "Να σου δώσω μια να σπάσεις" παρμένο από το κλασικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου "Γυάλινος κόσμος" που ερμήνευσε πριν από αρκετές δεκαετίες ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό βάρδο με 24 επιλεγμένα τραγούδια από το τεράστιο ρεπερτόριό του που καλύπτει σχεδόν μισό αιώνα πορείας στο λαϊκό τραγούδι με εμβληματικές ερμηνείες που τον κατέστησαν αληθινό θρύλο. Η ανθολογία περιλαμβάνει συνθέσεις των Απόστολου Καλδάρα, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Άκη Πάνου, Χρήστου Νικολόπουλου, Τάκη Σούκα και άλλων. Ο ίδιος ο Βασίλης Λέκκας με σημείωμά του στην έκδοση μας εξηγεί την απόφασή του να περάσει σε ένα τόσο διαφορετικό ρεπερτόριο:
«Τραγουδώ και τιμώ τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα τραγούδια που αποτυπώνουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Τραγούδια που αποκαλύπτουν τη νεότερη ελληνική περιπέτεια. Μια περιπέτεια που –μέσα από τη φωνή του– ταξίδεψε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σκορπίζοντας παντού βαθιά συγκίνηση. Ο Στέλιος έγινε μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας. Έτσι τον ένιωσα κι εγώ, σαν άνθρωπο δικό μου. Έτσι θα τον τραγουδήσουμε, με την ψυχή και την αλήθεια που συμβολίζει για τον καθένα μας».
Ο Λέκκας τολμά να αναμετρηθεί με το μύθο του Καζαντζίδη έχοντας ήδη πίσω του πάμπολλες πετυχημένες απόπειρες σε ποικίλα μουσικά είδη. Η προσπάθειά του είναι πράγματι ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί οι ερμηνείες του Καζαντζίδη έχουν στοιχειώσει στο μυαλό και την ψυχή γενεών και γενεών, ώστε να μοιάζει ιεροσυλία κάθε απόπειρα από κάποιον νεότερο ερμηνευτή να "πειράξει" αυτά τα ιερά και όσια της λαϊκής μας παράδοσης. Έτσι, δεν είμαι σίγουρος αν τα κατάφερε ο Λέκκας. Μετά από κάμποσες ακροάσεις παραμένω αναποφάσιστος. Είμαι σίγουρος πάντως ότι έδωσε αληθινή ψυχή στις ερμηνείες του και κατάφερε τουλάχιστον να τις διεκπεραιώσει σε ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο, χωρίς να αμφιβάλλω ότι αρκετοί νεότεροι ακροατές που δεν έχουν βιωματική ταύτιση με την εποχή του Καζαντζίδη ενδεχομένως και να αποδεχθούν χωρίς επιφυλάξεις την προσέγγισή του.
(c) 2CD | Εκδόσεις Διάπλαση | 2015 | Πηγή: Mάκης/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου