Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Μαίρη Λίντα: Το Ελληνικό Τραγούδι, αρ.15 (2006)

Δε θα ήταν ολοκληρωμένη η δισκογραφική εικόνα της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Μαίρης Λίντα, χωρίς μια τελευταία ανθολογία που να καλύπτει την όψιμη φάση της καριέρας της, δηλαδή τη δεκαετία του '70, όταν πια πορεύονταν χωρίς τον σύντροφο και διαρκή αιμοδότη του ρεπερτορίου της Μανώλη Χιώτη, περνώντας σταδιακά στο χώρο το ελαφρολαϊκού ήχου που τότε ήταν κυρίαρχος στο ελληνικό τραγούδι.
Το 2006 λοιπόν η Universal στο πλαίσιο μιας ευρείας αφιερωματικής σειράς σε μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού με γενικό τίτλο Το Ελληνικό Τραγούδι αφιέρωσε τον υπ' αριθμό 15 δίσκο στη Μαίρη Λίντα και μάλιστα με υλικό αποκλειστικά επιλεγμένο από την περίοδο που προαναφέραμε και συγκεκριμένα από ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν σε σκόρπια 45άρια κατά το διάστημα 1969-1974. Συνολικά περιλαμβάνονται 18 τραγούδια, από τα οποία τα έξι γράφτηκαν από τον Ζακ Ιακωβίδη, άλλα έξι από τον Νάκη Πετρίδη, ενώ από δύο τραγούδια συνεισέφεραν ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τόλης Βοσκόπουλος και ο Τάκης Μουσαφίρης. Γνωστότερο απ' όλα το ωραίο ζεϊμπέκικο "Στάξε φωτιά καρδούλα μου" του Ζακ Ιακωβίδη σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου που είχε κυκλοφορήσει το 1969. Στο τραγούδι "Ξανθέ μου άγγελε" του Νάκη Πετρίδη συμμετέχουν στα φωνητικά ο Γιάννης Βογιατζής και η άγνωστη ακόμη τότε Χριστιάνα. Η φωνή της Λίντα παραμένει ακμαία και αποδίδει τα τραγούδια με την ίδια πάντα στέρεη εκφραστική της δύναμη.
Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα θα πρέπει να πούμε ότι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 η Μαίρη Λίντα πέρασε στη δισκογραφική στέγη της PanVox, όπου ηχογράφησε τέσσερις συνολικά προσωπικούς δίσκους κατά το διάστημα 1976-1981, πριν αποσυρθεί από το προσκήνιο. Ένας από αυτούς με τίτλο "Η Μαίρη Λίντα σήμερα τραγουδά το χθες" (1977) περιλαμβάνει νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μανώλη Χιώτη.


(c) CD | Universal | 2006 | Πηγή: Περικλής/d58 

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Ακόμα και σε αυτά τα τραγούδια που δεν είναι τα γνωστότερά της, είναι εκπληκτική! Ευχαριστούμε