Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Ζαμπέτα: Περίοδος Columbia (1964-1968)

Η έναρξη της συνεργασίας του Γιώργου Ζαμπέτα με τον ποιητή-στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου στα μέσα της δεκαετίας του '60 σηματοδότησε την αποφασιστική στροφή του συνθετικού ύφους του εναρμονίζοντας τις πηγαίες λαϊκές καταβολές του με τον "έντεχνο" ήχο που εισήγαγαν οι "νέοι συνθέτες", με τους οποίους είχε στενή συνεργασία (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Πλέσσας).
Το αποτέλεσμα υπήρξε λαμπρό με μιαν ακατάπαυστη ανθοφορία εμπνευσμένων τραγουδιών που γνώρισαν μεγάλη απήχηση στο κοινό της εποχής και ερμηνεύτηκαν από τις νέες τότε φωνές του ελληνικού πενταγράμμου με κορυφαία τη Βίκυ Μοσχολιού, η οποία ήδη μέσα στα 2-3 πρώτα χρόνια της παρουσίας της στο προσκήνιο είχε χτίσει ένα ακαταμάχητο ρεπερτόριο με σπουδαία τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Απόστολου Καλδάρα.
Η δισκογραφική συνάντηση του Γιώργου Ζαμπέτα με τη Βίκυ Μοσχολιού στα χρόνια της Columbia αποτελεί σταθμό για το ελληνικό τραγούδι που εμπλουτίστηκε με υπέροχα λαϊκά διαμάντια αξεπέραστης γοητείας μέσα στο χρόνο. Δεκαπέντε συνολικά τραγούδια αποτελούν αυτόν τον πρώτο κύκλο συνεργασίας που αναπτύχθηκε κατά το διάστημα 1964-1968, ενώ θα ακολουθήσει κι ένας δεύτερος κύκλος την επόμενη δεκαετία σε άλλη δισκογραφική εταιρεία. Ανάμεσά στα δεκαπέντε αυτά τραγούδια ξεχωρίζουν τρία διαχρονικά αριστουργήματα: "Χωρισμός", "Τα δειλινά", "Ξημερώματα".
Η αρχή έγινε το 1964 με το αριστουργηματικό τραγούδι "Χωρισμός" ("Κι αν θα διαβείς τον ουρανό...") σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το τραγούδι "Τα δάκρυα" σε στίχους Γιάννη Παπανικολόπουλου. Την επόμενη χρονιά η συνεργασία αυτή κορυφώθηκε με τρία 45άρια, δηλαδή έξι τραγούδια, τα εξής: "Τα δειλινά" και "Πάει πάει" σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, "Ξημερώματα" (Δημήτρη Χριστοδούλου) και "Γιατί με πρόδωσες" (Γιάννη Παπανικολόπουλου), "Πάρε το δρόμο τον παλιό" (Δημήτρη Χριστοδούλου) και "Πόρτα κλειστή τα χείλη σου" (Δημήτρη Χριστοδούλου). Το 1966 επίσης κυκλοφόρησαν σε 45άρι τα: "Ο δρόμος ο πλατύς" (Δημήτρη Χριστοδούλου) και "Το παγωμένο χέρι σου" (Γιάννη Παπανικολόπουλου). Την ίδια χρονιά επίσης κυκλοφόρησαν τα τραγούδια "Πήρες τον πόνο μου" (Γιάννη Παπανικολόπουλου) και "Ποιο μονοπάτι να διαβώ" (Γιάννη Παπανικολόπουλου), το τελευταίο σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτος το ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκοτας. Κι έκλεισε αυτός ο υπέροχος κύκλος το 1968 με το τραγούδι "Στρατί στρατί" σε στίχους Ιωάννη Φερμάνογλου κι άλλα δύο σε δεύτερη εκτέλεση, δηλαδή τα: "Αγάπη μου, αγάπη μου" (Δημήτρη Χριστοδούλου) με πρώτη ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και "Τι να φταίει" (Δημήτρη Χριστοδούλου) που ακούστηκε πιο πολύ με την ασυναγώνιστη ερμηνεία της Μαρινέλλας.


(c) Columbia, 1964-1968 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: