Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Γιώτα Λύδια: Μπορεί (1977)

Το 1977, ένα χρόνο μετά το "Επιστροφή στις ρίζες", η Γιώτα Λύδια ηχογράφησε έναν ακόμη κύκλο τραγουδιών για την Columbia με τίτλο "Μπορεί" που περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά και ελαφρολαϊκά τραγούδια εναρμονισμένα στον ήχο της εποχής που πάντως πέρασαν απαρατήρητα, χωρίς να γνωρίσουν κάποια απήχηση στο κοινό και φυσικά χωρίς να προσθέσουν κάτι στα ήδη σημαντικά κεκτημένα της μεγάλης ερμηνεύτριας.
Οκτώ από τα τραγούδια του δίσκου έγραψε ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο υπερδραστήριος αυτός μουσικός, δεξιοτέχνης του ακορντεόν και του ηλεκτρικού αρμόνιου, που κατά καιρούς μας έδωσε πάμπολλα πασίγνωστα σουξέ σε ποικίλους ρυθμούς (τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, ακόμη και σέικ!) συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πάνος Γαβαλάς και η Χάρις Αλεξίου. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στη σύζυγό του Λούλα Παπαγιαννοπούλου και στη Μάρω Μπιζάνη.
Τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια ανήκουν στον Νίκο Μιχαήλ, που δεν είναι άλλος από τον Τάκη Μουσαφίρη, το δημιουργό των μεγάλων σουξέ κατά τις δεκαετίες του '70 και '80 με ονόματα, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου και ο Στράτος Διονυσίου.
Ο δίσκος συνολικά κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, χωρίς έστω κι ένα τραγούδι που θα μπορούσε να του δώσει την απαραίτητη εμπορική ώθηση. Συμπαθητικά κάπως ακούγεται το ομότιτλο τραγούδι του Μουσαφίρη που σε κάποια γυρίσματα του μπουζουκιού παραπέμπει εμφανώς στο μεγάλο σουξέ "Κάνε κάτι να χάσω το τρένο" που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου! Η φωνή της ερμηνεύτριας παραμένει ζεστή κι εκφραστική, αν και της λείπει πια εκείνη η πηγαία γλυκύτητα των πρώτων της χρόνων. Πολύ μέτρια δουλειά.

(c) LP | EMI Columbia | 1977 | Πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: