Έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες η καλή λαϊκή τραγουδίστρια της δεκαετίας του '70 Μαίρη Μαράντη (1950-2023), κατά κόσμον Μαρία Τσεκούρα, η αποκαλούμενη και "Βασίλισσα της πίστας", καθώς πράγματι για μερικά χρόνια στο πρώτο μισό κυρίως του '70 αποτελούσε μεγάλο όνομα στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.
Στη δισκογραφία η Μαίρη Μαράντη πρωτοεμφανίστηκε το 1969 δίπλα στον πρώτο της μέντορα και σύζυγο Γιάννη Καραμπεσίνη (1931-2011), ο οποίος υπήρξε σπουδαίος μπουζουξής, αλλά και συνθέτης με πάμπολλες λαϊκές επιτυχίες στο ενεργητικό του, καθώς και αμέτρητες εμφανίσεις στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '60.
Η Μαράντη με τον Καραμπεσίνη ηχογράφησαν αρκετά τραγούδια για τις 45 στροφές στο διάστημα 1969-1971, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ το 1972 με τίτλο το όνομα της νεαρής τραγουδίστριας συνιστώντας έτσι τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, για να ακολουθήσουν ως το τέλος της ίδιας δεκαετίας άλλοι τρεις προσωπικοί δίσκοι για λογαριασμό της Polydor, ενώ στη συνέχεια αραίωσε πολύ την παρουσία της στη δισκογραφία ως τα μέσα του '90 και σταδιακά χάθηκε εντελώς από το προσκήνιο. Νωρίτερα, το 1971, συμμετείχε στο μεγάλο δίσκο του Λυκούργου Μαρκέα "Χαλάλι σου ζωή" δίπλα σε μια πλειάδα άλλων ερμηνευτών αποδίδοντας δύο τραγούδια, από τα οποία το ένα ("Μαλώσαμε μαλώσαμε") σε στίχους του Θάνου Σοφού σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία κι έκανε το όνομά της γνωστό στο πανελλήνιο.
Ο πρώτος λοιπόν προσωπικός της δίσκος του 1972 με τίτλο "Μαίρη Μαράντη" περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια, από τα οποία τα δέκα ανήκουν στον Γιάννη Καραμπεσίνη (μουσική και στίχοι). Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα τσιφετέλια "Έχω κάψες" και "Τη ζωή μου τη χάλασα". Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης το μεγάλο σουξέ "Μαλώσαμε μαλώσαμε" του Λυκούργου Μαρκέα που προαναφέραμε, καθώς και το θαυμάσιο λαϊκό τραγούδι "Δός μου να πιω" του Άκη Πάνου που ασφαλώς είναι και το ωραιότερο της συλλογής.
(c) LP | EMI Columbia | 1972 | Πηγή: Κώστας/Αντώνης/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου