Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Καίτη Γκρέυ: Άναψε το τσιγάρο... (2005)

Παραμένοντας στη δισκογραφία της σπουδαίας λαϊκής ερμηνεύτριας Καίτης Γκρέυ θα σταθούμε σήμερα σε μια εξαιρετική έκδοση της Minos-EMI από την ιδιαίτερα φροντισμένη σειρά Original Masters με πορτρέτα καλλιτεχνών του ρεπερτορίου της Columbia / Capitol που κυκλοφόρησε το 2005 με πολύ φροντισμένο remaster ψηφιακό ήχο υπό την υποδειγματική επιμέλεια του μουσικού παραγωγού Γιώργου Τσάμπρα. 
Πρόκειται για ένα χορταστικό διπλό άλμπουμ με 42 συνολικά τραγούδια και με γενικό τίτλο "Άναψε το τσιγάρο..." παρμένο βέβαια από το ομώνυμο εμβηματικό τραγούδι της ερμηνεύτριας σε μουσική Γεράσιμου Κλουβάτου που είχε πρωτοεκδοθεί το 1958 σε δίσκο 78 στροφών κι έγινε διαχρονικά το προσωπικό της σήμα κατατεθέν. Το ανθολογημένο υλικό καλύπτει την πρώτη δεκαετία της Γκρέυ στη δισκογραφία από το 1953 που είχε ηχογραφήσει το παρθενικό της τραγούδι σε μουσική Γιώργου Μητσάκη ("Να 'χεις χάρη που σε αγαπώ") ως τα πρώτα χρόνια του '60 με γνωστά και άγνωστα τραγούδια της από τις 78 και 45 στροφές σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση. 
Μεταξύ άλλων έχουμε μερικά κορυφαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ("Τα ξένα χέρια", "Μ' έχουν γελάσει δυο μαύρα μάτια", "Για κοίτα κόσμε", "Για τα μάτια π' αγαπώ", "Στρώσε μου να κοιμηθώ", "Θέλω να είναι Κυριακή", "Άσπρο πουκάμισο"), του Μάρκου Βαμαβακάρη ("Μάγκικο τα δυο σου μάτια", "Καλέ μάνα δεν μπορώ"), του Μανώλη Χιώτη ("Πάρε το δάκρυ μου"), του Απόστολου Καλδάρα ("Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι"), του Στέλιου Μακρυδάκη, του Λουκά Νταράλα, του Θόδωρου Δερβενιώτη, του Μπάμπη Μπακάλη, του Στέλιου Χρυσίνη, του Βασίλη Καραπατάκη και άλλων. Ανάμεσά τους κι ένα τραγούδι κρητικού χρώματος ("Μια ψαροπούλα...") γραμμένο από τον σπουδαίο Κρητικό λυράρη Θανάση Σκορδαλό που κάνει και τη δεύτερη φωνή. Μάλιστα το άλμπουμ κλείνει με δυο νεότερες ηχογραφήσεις του 1972 από το δίσκο "Η Καίτη Γκρέυ στις επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη" με τα τραγούδια "Άσπρο πουκάμισο" (του Β. Τσιτσάνη) και "Καθένας με τον πόνο του" (του Θ. Δερβενιώτη).


(c) 2CD | Minos-EMI/Original Masters | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: