Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πόλυ Πάνου: Bouzoukee Party (1959)

Δεν πρόλαβα να αναφερθώ χθες στη δισκογραφική εταιρεία Nina και στη συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία της μεγάλης λαϊκής μας τραγουδίστριας Πόλυς Πάνου μνημονεύοντας μια πρώιμη κυκλοφορία του 1959 και ιδού που είμαι σήμερα σε θέση να παρουσιάσω ακριβώς αυτή την άγνωστη έκδοση.
Υπενθυμίζω και πάλι ότι με έδρα τη Νέα Υόρκη είχε ιδρυθεί το 1957 από τον Έλληνα συνθέτη και μπουζουξή Πέτρο Νικολάου η εταιρεία δίσκων Nina Records, η οποία μάλιστα το 1967 μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα, ενώ συνέχισε να δραστηριοποιείται ως τη δεκαετία του '70. Μόλις το 1959 λοιπόν εκδόθηκε από την εταιρεία ένας δίσκος 33 στροφών με τον αγγλόφωνο τίτλο "Bouzoukee Party" (sic) και ανάλογης αισθητικής εξώφυλλο που περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά κομμάτια στερεοφωνικά ηχογραφημένα, μεταξύ των οποίων και δύο οργανικά. Πρόκειται για επανεκτελέσεις γνωστών ("Μαντουβάλα", "Της ταβέρνας το ρολόι", "Τ' αδέρφια δε χωρίζουνε") και άγνωστων λαϊκών τραγουδιών διαφόρων δημιουργών, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Απόστολος Καλδάρας, που ερμηνεύονται από τη νεανική ακόμη φωνή της Πόλυς Πάνου, η οποία τότε ήταν μόλις δεκαεννέα χρονών, αλλά είχε ήδη χτίσει ένα σπουδαίο ρεπερτόριο με ηχογραφήσεις για τις 78 στροφές. 
Αξιοσημείωτα είναι τα δυο ορχηστρικά κομμάτια, ένα σε κάθε πλευρά του δίσκου. Το πρώτο έχει τίτλο "Bouzoukee Melodies" και είναι ένα αυτοσχεδιαστικό θέμα με σολίστ του μπουζουκιού τον Γιάννη Τατασόπουλο (1928-2001), ενώ το δεύτερο ονομάζεται "Politiko" κι έχει για σολίστ τον Γιάννη Σταματίου ή Σπόρο (1934-2011).

(c) LP | Nina Records | 1959 | Πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: