Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Καίτη Γκρέυ: Τραγούδια από τις 78 στροφές (2007)

Από αυτό το ευρύ αφιέρωμα στις μεγάλες γυναικείες φωνές του λαϊκού μας τραγουδιού δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει η πρωθιέρεια του είδους, η αιωνόβια ήδη Καίτη Γκρέυ, κατά κόσμον Αγγελική Καλαϊτζή, η οποία γεννήθηκε στη Σάμο το 1922 (ή 1924), αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά, ενώ η καλλιτεχνική της πορεία είχε για πρώτο σταθμό την ηθοποιία συμμετέχοντας στα περιφερόμενα μπουλούκια της εποχής. 
Στο τραγούδι βρέθηκε δίπλα στον Γιάννη Βέλλα τραγουδώντας αρχικά τραγούδια του "ελαφρού" ρεπερτορίου, πριν την ανακαλύψει ο Γιώργος Μητσάκης και της δώσει το διαχρονικό "Να 'χεις χάρη που σε αγαπώ" (1953), το οποίο αποτέλεσε και την παρθενική της επαφή με τη δισκογραφία, όπου στη συνέχεια θα μεγαλουργήσει ηχογραφώντας δεκάδες επιτυχίες στις 78 στροφές συνεργαζόμενη με όλους τους μεγάλους λαϊκούς δημιουργούς της μεταρεμπέτικης περιόδου (Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Μητσάκης, Καλδάρας, Δερβενιώτης, Μπακάλης, Ζαμπέτας κ.ά.). Η σχέση της στη ζωή και στο πάλκο με τον Στέλιο Καζαντζίδη για μια πενταετία σημάδεψε το ελληνικό πεντάγραμμο και, παρόλο που δεν είχε ευτυχή κατάληξη, μας άφησε μια σημαντική κληρονομιά ιστορικών ηχογραφήσεων από τα μέσα της δεκαετίας του '50.
Το 2007 από το πλούσιο αρχείο της His Master's Voice με επιμέλεια του Κώστα Μπαλαχούτη κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο "Από τις 78 Στροφές" που περιλαμβάνει σαράντα συνολικά ιστορικές ηχογραφήσεις της Καίτης Γκρέυ από το διάστημα 1953-1959. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η πρώτη της ηχογράφηση του 1953 με το τραγούδι "Να 'χεις χάρη που σε αγαπώ" του Γιώργου Μητσάκη, αλλά και κάμποσα ακόμη άλλα σπουδαία τραγούδια που την έφεραν στην κορυφή, όπως: "Το βουνό (1954) του Λουκά Νταράλα, "Εύχομαι και στα δικά σου" (1954) του Θόδωρου Δερβενιώτη, "Για κοίτα κόσμε" (1956) του Βασίλη Τσιτσάνη, "Άναψε το τσιγάρο" (1958) του Γεράσιμου Κλουβάτου και "Πάρε το δάκρυ μου" (1959) του Μανώλη Χιώτη. Περιλαμβάνονται επίσης συνθέσεις των Γιάννη Παπαϊωάννου, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Μπάμπη Μπακάλη, Στέλιου Χρυσίνη, Βασίλη Καραπατάκη, Γρηγόρη Μπιθικώτση και άλλων. Στις δεύτερες φωνές ακούγονται ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιάννης Τατασόπουλος, ο Δημήτρης Ρουμελιώτης, ο Γιάννης Κυριαζής και το Τρίο Μπελκάντο.


(c) 2CD | Columbia/His Master's Voice | 2007 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: