Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Πόλυ Πάνου: Τραγούδια από τις 78 & 45 στροφές (1990)

Συνεχίζοντας κατά κάποιο τρόπο το χθεσινό διπλό άλμπουμ της Columbia που εκδόθηκε το 2007 με ηχογραφήσεις της Πόλυς Πάνου για τις 78 στροφές από το διάστημα 1952-1960, σας παρουσιάζω μια προγενέστερη έκδοση της εταιρείας Panivar, η οποία κυκλοφόρησε το 1990 με 24 τραγούδια ηχογραφημένα στην περίοδο 1957-1967, καλύπτοντας δηλαδή το μεταβατικό στάδιο μεταξύ 78 και 45 στροφών που ήταν οι κυρίαρχες δισκογραφικές φόρμες εκείνα τα χρόνια. 
Ο επίσημος τίτλος της έκδοσης είναι: Επιτυχίες 1957-1967. Προφανώς η χρήση της λέξης "επιτυχίες" γίνεται με πολύ ελαστικά κριτήρια, αφού τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, αν και είναι πολύ ενδιαφέροντα και μερικά φέρουν σπουδαίες υπογραφές, όπως του Μανώλη Χιώτη, της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, του Στέλιου Χρυσίνη, του Στέφανου Βαρτάνη, του Τάκη Σούκα, μαζί με τα κινηματογραφικά τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού και του Μίμη Πλέσσα.
Θα σταθώ λίγο παραπάνω στα δυο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, αμφότερα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τα τραγούδια: "Μην του μιλάτε του παιδιού" και "Τι σου 'κανα και πίνεις". Και τα δυο ηχογραφήθηκαν το 1967 για δίσκους μικρής διάρκειας της εταιρείας Βεντέττα, την οποία είχε ιδρύσει το 1966 η ίδια η Πόλυ Πάνου σε συνεργασία με τον Πάνο Γαβαλά και διέγραψε ένα σύντομο κύκλο δραστηριότητας ως το 1969 με δεκάδες ηχογραφήσεις σε δίσκους 45 στροφών. Το πρώτο τραγούδι βέβαια έγινε πασίγνωστο στη συνέχεια με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου, όπως ακούστηκε στην ταινία "Μια κυρία στα μπουζούκια" (1968), ενώ το δεύτερο, αν και ακούστηκε και στην ταινία "Όλγα αγάπη μου" (1968) με την ίδια την Πόλυ Πάνου, γρήγορα ξεχάστηκε εντελώς, για να ανασυρθεί από την αφάνεια λίγο μετά την κυκλοφορία της παρούσας έκδοσης με μια σειρά καινούργιων επανεκτελέσεων που έκαναν το τραγούδι ετερεχρονισμένα μια τεράστια επιτυχία!
Η έκδοση δυστυχώς της Panivar είναι πολύ φτωχή και πρόχειρη. Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι εξόφθαλμες ανορθογραφίες στους τίτλους πολλών τραγουδιών! 


(c) CD | Panivar | 1990 | Πηγή: d58

4 σχόλια:

nikos4 είπε...

Καλά , γενικά οι επανεκδόσεις της Πάνιβαρ είναι επιεικώς για γέλια. Ειδικά σε δίσκους της Πάνου σε κάποια τραγούδια έχουν αλλάξει ακόμα και τους τίτλους των τραγουδιών , έτσι ώστε να νομίζεις ότι είναι κάποια άγνωστα τραγούδια , μέχρι φυσικά να τα ακούσεις. Κρίμα βέβαια γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρώ ότι έχει καλό αρχείο στο λαϊκό τραγούδι.

blackpepper είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, σε αυτές τις ηχογραφήσεις ο Πλέσσας με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο είχαν ηχογραφήσει 4 τραγούδια με την Πόλυ Πάνου. Ήταν εποχή της εταιρείας Βεντέτα που πέρασαν στη Panivar κι από εκεί στον Γιαννίκο κλππ

Άαβας / d58 είπε...

@Blackpepper
Είναι έτσι ακριβώς, όπως το λες. Ηχογραφημένα το 1967 σε δυο 45άρια της Βεντέττα.

Ανώνυμος είπε...

Οπως αυτο: https://www.youtube.com/watch?v=2O2PVbTwwmQ&pp=ygUFa2ExeGk%3D που εχουν αλλαξει τιτλο. Ειναι το τριτο τραγουδι του cd