Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Ζαμπέτας τραγουδά Ζαμπέτα (συλλογή 1964-1991)

Η δεκαετία του '60 για τον Γιώργο Ζαμπέτα υπήρξε η περίοδος της απόλυτης ακμής και καταξίωσής του, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής του δημιουργίας, όσο και στο επίπεδο των ζωντανών του εμφανίσεων δίπλα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες εντός κι εκτός Ελλάδας. Μάλιστα στο δεύτερο μισό της ίδιας δεκαετίας η παρουσία του στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ήταν ακατάπαυστη, άλλοτε ως  συνθέτη πρωτότυπης μουσικής για ταινίες κι άλλοτε ως γραφικής φιγούρας στα κέντρα διασκέδασης της εποχής, όπου συνήθως διασκέδαζαν οι πρωταγωνιστές των ταινιών παίζοντας συχνά κι ο ίδιος κάποια ρολάκια και κυρίως λειτουργώντας ως ευρηματικός κομφερασιέ με αλησμόνητες αυτοσχέδιες ατάκες.
Την ίδια εποχή και ιδιαίτερα στο διάστημα 1964-1967, όταν ήδη είχε κατακτήσει την κορυφή και είχε καταγράψει μεγάλες συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του πενταγράμμου, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Ζαμπέτας με διάφορες αφορμές - συχνά κινηματογραφικές - ηχογραφούσε και αρκετά τραγούδια με τη δική του πολύ χαρακτηριστική, βαριά, αλλά άκρως εκφραστική φωνή. Παρόλο που δεν διεκδικεί δάφνες καλλίφωνου ερμηνευτή, πολλά από αυτά τα τραγούδια, τα περισσότερα χιουμοριστικά, έχουν γράψει ιστορία κι έχουν γίνει πλέον κλασικά. Ποιος δεν έχει ακούσει άπειρες φορές τον "Αράπη" του ή τον "Μαθητή" ή το "Μάλιστα κύριε" και το "Πού 'σαι Θανάση"; Κάποια από αυτά έχουν τραγουδηθεί κι από άλλους ερμηνευτές (Μανώλης Καναρίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού), αλλά οι δικές του ερμηνείες τις επισκίασαν πλήρως κι έχουν κερδίσει κατά κράτος τη μάχη με το χρόνο!
Οι στίχοι αυτών των τραγουδιών γράφτηκαν από στενούς του συνεργάτες, όπως ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Πυθαγόρας, ο Αλέκος Καγιάντας, ο Ξενοφών Φιλέρης, ο Κώστας Πρετεντέρης, ακόμη και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Μάλιστα δυο σπαρταριστές παρλάτες με τον ηθελημένα στομφώδη τίτλο "Αποσπάσματα από έρωτες" έχουν δικά του κείμενα και παρουσιάστηκαν με διαφορά επτά ετών (1973-1980) σε δύο συνέχειες! 
Παρόλο που το 1978 από την Columbia (Regal) εκδόθηκε η συλλογή "Ο άραψ... και έτερα άσματα" αποκλειστικά με ερμηνείες του Γιώργου Ζαμπέτα, προτίμησα να φτιάξω μια δική μου ευρύτερη συλλογή τέτοιων ερμηνειών που να καλύπτει πιο ολοκληρωμένα την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πλευρά του μεγάλου καλλιτέχνη. Στη συλλογή αυτή λοιπόν έχουν περιληφθεί όλα τα τραγούδια που ερμήνευσε στο διάστημα 1964-1967 σε δίσκους 45 στροφών, καθώς και αρκετά της μεταγενέστερης εποχής, όταν άρχισε να ηχογραφεί κύκλους τραγουδιών για δίσκους 33 στροφών κατά τη δεκαετία του '70. Τέτοιοι δίσκοι που είναι γεμάτοι με δικές του ερμηνείες είναι οι εξής: "Λεωφόρος Ζαμπέτα" (1972), "Περιπέτειες" (1972), "Μάλιστα κύριε" (1973), "Ντοκουμέντα" (1975), "Ζαμπέτας... Κουλτούρα... και Σία" (1975), "Το Διάταγμα... και άλλα" (1980), "Χίλια περιστέρια" (1991).


(c) CD Collection | EMI, Polygram, Lyra | 1964-1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: