Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ο Πέτρος Αναγνωστάκης τραγουδά Γιώργο Ζαμπέτα (1995)

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του κλασικού λαϊκού μας τραγουδιού αποτελεί αναμφίβολα ο συνθέτης και κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας (1925-1992), ο οποίος μάλιστα έχει αφήσει εποχή και με τις ευφάνταστες ζωντανές του εμφανίσεις κατά τη δεκαετία του '60, πολλές από τις οποίες έχουν αποθανατιστεί και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της ίδιας δεκαετίας, ενώ καταλυτική στάθηκε η παρουσία του δίπλα στους μεγάλους συνθέτες του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού στο ξεκίνημά του, πρώτα με τον Μάνο Χατζιδάκι και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Μίμη Πλέσσα.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας ξεκίνησε τη μουσική του περιπέτεια το 1950 ως μπουζουξής, ενώ το 1953 ηχογράφησε το πρώτο δικό του τραγούδι ("Σαν σήμερα") με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, με τον οποίο στη συνέχεια μας έδωσε δεκάδες τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες. 
Το 1959 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον νέο λαϊκό ερμηνευτή Πέτρο Αναγνωστάκη (1933-1995), ο οποίος είχε τότε μια μικρή προϊστορία στις 78 στροφές ως δεύτερη φωνή πλάι στη Γιώτα Λύδια και την Πόλυ Πάνου. Για τα επόμενα 3-4 χρόνια ο Αναγνωστάκης έγινε ουσιαστικά ο αποκλειστικός τραγουδιστής του ηχογραφώντας πολλά τραγούδια για τις 45 στροφές. Τα δυο πρώτα 45άρια τους περιλάμβαναν τα τραγούδια: "Ζαλούμπα" - "Ήταν για μένα η ξενιτιά" και "Έλα κι αγκάλιασέ με" - "Σήκω σήκω", όλα σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη με δεύτερες φωνές τις Ρία Κούρτη, Κατερίνα Τζοβάρα και Νταϊάνα Γκρέις. Το 1961 κυκλοφόρησε από την Odeon το κορυφαίο τραγούδι αυτής της συνεργασίας, η υπέροχη λαϊκή καντάδα "Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου" (μαζί με το τραγούδι "Σ' ένα βράχο στ' ακρογιάλι"), το οποίο ωστόσο δεν περιλήφθηκε (λόγω διαφορετικής εταιρείας) στη συγκεντρωτική συλλογή της Polydor που εκδόθηκε το 1995 με είκοσι συνολικά τραγούδια της περιόδου 1959-1963, όλα από τις 45 στροφές. Επισημαίνω επίσης ότι το υλικό αυτής της έκδοσης με διαφορετική σειρά των τραγουδιών επανεκδόθηκε το 2006 στο πλαίσιο της σειράς αφιερωμάτων της Universal με γενικό τίτλο "Το ελληνικό τραγούδι".


(c) CD | Polydor | 1995 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: