Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Μαίρη Λίντα: Άκου τ' αηδόνια (1987)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στη μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Μαίρη Λίντα περνάμε στις ηχογραφήσεις της από τη δεκαετία του '60, σε μια εποχή που η καριέρα της ήταν απόλυτα δεμένη με τον Μανώλη Χιώτη ως το 1967 που χώρισαν οι δρόμοι τους, χωρίς ωστόσο στο διάστημα αυτό να έχει περιορίσει το ρεπερτόριό της αποκλειστικά στα τραγούδια του συζύγου της, με τον οποίο πάντως ήταν αχώριστο δίδυμο στις ζωντανές τους εμφανίσεις, αλλά και σε πάμπολλες ελληνικές ταινίες της εποχής. 
Το 1987 η ΕΜΙ με επιμέλεια παραγωγής από τον Δημήτρη Ράνιο εξέδωσε ένα αναμνηστικό άλμπουμ για την τραγουδίστρια με τίτλο "Άκου τ' αηδόνια" αφιερωμένο στις ηχογραφήσεις της κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του '60 και μάλιστα με αρκετά δείγματα των ποικίλων συνεργασιών της με πολλούς δημιουργούς της εποχής, όχι μόνο από το χώρο του καθαρόαιμου λαϊκού τραγουδιού, αλλά και από το πεδίο του πρώιμου "έντεχνου" που είχαν αρχίσει να χτίζουν συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Στο ένθετο σημείωμα του δίσκου άλλωστε γίνεται η σχετική επισήμανση: "Πολλοί έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Μαίρη Λίντα είναι αποκλειστική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μανώλη Χιώτη. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι παράλληλα η Λίντα ερμήνευσε σε δίσκους και τραγούδια πολλών άλλων συνθετών, παλιών αλλά και νεότερων". 
Η συλλογή "Άκου τ' αηδόνια" επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα. Αν και η βαριά σκιά του Χιώτη έμμεσα ή άμεσα είναι πάντα παρούσα, το υλικό της συγκεκριμένης ανθολογίας προέρχεται από τις σκόρπιες συνεργασίες της με λαϊκούς συνθέτες κατά το διάστημα 1960-1967, ενώ γίνεται και μια φευγαλέα αναφορά στη συνεργασία της με τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του δίσκου είναι το άγνωστο τραγούδι "Άι γοργόνα καλομοίρα" του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου από ανέκδοτη ηχογράφηση του 1962. Έχουμε επίσης δυο τραγούδια της Λιάνας Ρουσιάνου με τη χαρακτηριστική βιολιστική συνοδεία του Βύρωνα Κολάση, ένα από τα οποία ("Χορεύει μια πεντάμορφη") έλαβε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού το 1961. Έχουμε επίσης τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Απόστολου Καλδάρα, του Κώστα Καπνίση, του Ζαχαρία Δελμούζου, του Βαγγέλη Πιτσιλαδή και φυσικά του Μανώλη Χιώτη. Εκτός από τα δυο πασίγνωστα τραγούδια των Θεοδωράκη ("Βάρκα στο γιαλό") και Χατζιδάκι ("Κάνε τον πόνο σου χαρά") που αποδίδει η Λίντα σε δεύτερη εκτέλεση, το γνωστότερο και νεότερο από τα υπόλοιπα τραγούδια της συλλογής είναι αυτό που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο ("Άκου τ' αηδόνια"), το οποίο γράφτηκε το 1967 κι έχει μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη.
Για τη φωνή της Μαίρης Λίντα, ώριμη πια και μελίρρυτη, κάθε σχόλιο εκτός από περιττό ίσως να είναι και επιζήμιο! Καμιά φορά σκέφτομαι, ακούγοντας αυτή τη φωνή, μήπως ο σωστός τίτλος του δίσκου θα ήταν: "Άκου τ' αηδόνι"!


(c) CD | EMI Columbia | 1987 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: