Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Λήδα: Πιο ψηλά (1967)

Η Λήδα, κατά κόσμον Λήδα-Ειρήνη Χαλκιαδάκη, κόρη της θρυλικής μεσοπολεμικής τραγουδίστριας Δανάης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, ενώ έκανε τις βασικές μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο. Η παρουσία της στο ελληνικό τραγούδι έχει αφήσει ένα ισχυρότατο στίγμα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70, όταν με τον τότε σύζυγό της Σπύρο Βλασσόπουλο ηχογράφησε δυο πολύ σημαντικούς ροκ δίσκους με εμφανή στοιχεία του διεθνούς φολκ ρεύματος της εποχής. Πρόκειται για τους δίσκους "Ηλεκτρικός αποσπερίτης" (1972) και "Χαμένο τίποτα δεν πάει" (1974). Δε σταμάτησε εκεί φυσικά, αφού συνέχισε, λιγότερο ως δημιουργός και περισσότερο ως ερμηνεύτρια, με σημαντικές συνεργασίες (Αργύρης Κουνάδης, Μίμης Πλέσσας).
Ωστόσο το δισκογραφικό της ντεμπούτο είχε ήδη πραγματοποιηθεί κάμποσα χρόνια νωρίτερα, όταν το 1967 ηχογράφησε για τη Philips τον προσωπικό της δίσκο "Πιο ψηλά".  Πρόκειται για έναν τρυφερό κύκλο δώδεκα μελωδικών τραγουδιών με συνοδεία κιθάρας και λιτή ενορχήστρωση. Τα περισσότερα είναι δικές της συνθέσεις σε μουσική και στίχους, αλλά περιλαμβάνονται και κάποιες διασκευές διάσημων ξένων μελωδιών, κλασικών ή λαϊκών (Pergolesi, The Beatles, Greenleeves κλπ), καθώς κι ένα υπέροχο τραγούδι του Γιάννη Σπανού ("Κι αν μια βραδιά") που είχε ερμηνεύσει πρώτη η Σούλα Μπιρμπίλη. Όμορφος δίσκος στο σύνολό του με πολύ υποβλητική ατμόσφαιρα, αν και δεν ακούστηκε ιδιαίτερα στην εποχή του και γρήγορα ξεχάστηκε. Αξίζει να τον ξαναθυμηθούμε...


(c) LP | Philips | 1967 | πηγή: d58/Αντώνης 

5 σχόλια:

Νίκος87 είπε...

Η μαγευτική Λήδα!!!!
Συνδυάζει χάρισμα φωνής, ομορφιά και ταπεινότητα, όπως ακριβώς και η Λίτσα Σακελλαρίου.
Για μένα οι δύο πιό γλυκές και ευγενικές φωνές της γενιάς τους.
Αληθινές χίπισσες

Ανώνυμος είπε...

Ωραία Και Η Λήδα Χαλκιαδάκη, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Την Απόλαυσα Ακριβώς Προολίγου, Και Έμεινα Άφωνος Με Το Στόμα Ανοιχτό, Μέγα-Αδερφέ Μου.
Άν Μπορείς Όμως, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Όπως Σε Είπα Και Τις Προάλες, Άν Έχεις Την Δυνατότητα Και Μπορείς, Άν Το Διαθέτεις, Αλλά Και Άν Έχεις Την Ευγενή Καλοσύνη Φυσικά, Ανάρτησε Σε Παρακαλώ Πάρα Μα Πάρα Πολύ, Τον Κορυφαίο Των Κορυφαίων Ελληνικό Δίσκο, Με Τον Μεγάλο Του Τίτλο: Κρυφές Χαρές, Που Κυκλοφόρησε Από Την Μεγάλη Ελληνική Δισκογραφική Εταιρία Της Panivar Το 1982 Μόνο Σε Δίσκο Βινυλίου 33 Στροφών LP, Και Σε Καμία Άλλη Μορφή, Και Συμμετέχουν Εντός Του Δίσκου, Οι Κολοσσιαίοι Τραγουδιαστές, Με Τα Μεγάλα Τους Ονόματα: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Χρηστάκης, Πόλυ Πάνου.

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε Αντώνη, δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμη το δίσκο. Μόνο πληροφορίες για την έκδοση μπόρεσα να συμμαζέψω. Τον ψάχνω όμως κι ελπίζω σύντομα να τον έχω στα χέρια μου.

Ανώνυμος είπε...

Όποτε Μπορείς, Όποτε Θελήσεις, Αλλά Και Όποτε Βρείς Εσύ Ο Ίδιος Φυσικά Την Κατάληλη Δυνατότητα, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Με Σκοπό Να Τον Αναρτήσεις, Φτάνει Μόνο Να Βρεθεί.

Ανώνυμος είπε...

έλεος ρε φίλε, που ζητας αναρτηση, 5 ευρώ κάνει ο δίσκος, αντ' αγόρασέ τον !!!