Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960) ανέκδοτο OST

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου μπήκε και η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία στη λογική της επιχρωμάτισης παλιών ασπρόμαυρων ταινιών με τη χρήση της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία πράγματι μπορεί να κάνει θαύματα και να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αρχική κόπια. Η αρχή έγινε πέρσι με την κλασική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα". Ακολούθησε ο ξεκαρδιστικός "Μπακαλόγατος" ("Της κακομοίρας"). Και φέτος ήρθε η σειρά της υπέροχης μουσικής κωμωδίας του Γιάννη Δαλιανίδη "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος"
Η αλήθεια είναι ότι ο επιχρωματισμός των κλασικών αυτών ταινιών εγείρει σοβαρές ενστάσεις από συναισθηματικής πλευράς, καθώς όλοι λίγο πολύ έχουμε ταυτιστεί με μια συγκεκριμένη εικόνα, την οποία δύσκολα μπορούμε να αποβάλουμε από τους συναισθηματικούς μας αισθητήρες. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό και οι ταινίες αποκτούν μια καινούργια φρεσκάδα και λάμψη, ώστε πραγματικά να νιώθει κανείς ότι ως παραγωγές πλέον δεν υπολείπονται από τις αντίστοιχες της διεθνούς κινηματογραφίας.
Η ταινία λοιπόν "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" γυρίστηκε το 1960 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη πάνω στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Παίζουν μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς εκείνης της εποχής: Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Ξενίδης, Ρίκα Διαλυνά, Τζόλυ Γαρμπή και Νίκος Φέρμας. 
Η ταινία διαθέτει το ακαταμάχητο προσόν της απολαυστικής μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι η χρονιά που ο μεγάλος μας συνθέτης κέρδισε το όσκαρ τραγουδιού για τα "Παιδιά του Πειραιά". Και είναι η εποχή που έγραφε κινηματογραφική μουσική με καταιγιστικούς ρυθμούς. Καμιά φορά έφτανε τις 8-9 ταινίες το χρόνο! Και πάντα με πολύ εμπνευσμένες μελωδίες και χαριτωμένα χορευτικά τραγουδάκια που ερμήνευαν οι μεγάλοι σταρ της εποχής. 

Το ίδιο ισχύει και με τούτη την ταινία, η οποία είναι πλημμυρισμένη από υπέροχες μουσικές ιδέες, τόσο ορχηστρικές, όσο και τραγουδιστικές. Ακούγονται δυο πασίγνωστα τραγούδια: Το ένα έχει τίτλο "Δεν μπορεί κανείς να ξέρει" σε στίχους του συνθέτη και το ερμηνεύει η λαϊκή τραγουδίστρια Άννα Χρυσάφη. Το άλλο είναι το χαριτωμένο "Χρυσόψαρο" σε στίχους του Γιάννη Δαλιανίδη που ερμηνεύουν οι δυο πρωταγωνιστές, η Τζένη Καρέζη κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Το ίδιο τραγούδι (ημιτελές) ακούγεται και στο φινάλε της ταινίας από το περίφημο Τρίο Καντσόνε.
Κι εδώ πρέπει να κάνω μια μικρή διευκρίνιση: Η ταινία στην ασπρόμαυρη εκδοχή της είχε διάρκεια μόλις 67 λεπτά. Αίφνης βλέποντας πρόσφατα την έγχρωμη εκδοχή διαπίστωσα ότι η διάρκεια της επεκτάθηκε πλέον στα 78 λεπτά! 11 λεπτά παραπάνω! Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σ' αυτή την προσθήκη περιλαμβάνεται πρόσθετο μουσικό υλικό! Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται ένας απολαυστικός αυτοσχεδιασμός στο μπουζούκι από τον Γιώργο Ζαμπέτα κι ένα χαριτωμένο ποπ τραγουδάκι με (υποθετικό) τίτλο "Το γλυκό" που ερμηνεύουν (και χορεύουν) οι νεότατες αδελφές Μπρόγιερ!
Το συγκεκριμένο soundtrack δεν έχει εκδοθεί ποτέ επίσημα και γιαυτό το άντλησα από το dvd. Ως bonus στο αρχείο πρόσθεσα και τις δισκογραφημένες ερμηνείες των δύο τραγουδιών της ταινίας από το Τρίο Καντσόνε.

(c) Ανέκδοτο OST | 1960 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & φωτογραφικό υλικό
πηγή: d58

6 σχόλια:

panagiotis xristianopoulos είπε...

Το τραγουδι "το γλυκο" των Αδερφων Μπρογιερ ειναι του Γ Κατσαρου και προερχεται απο την ταινια "Τρια κοριτσια απο την Αμερικα" (1964) που αν και γυριστηκε εγχρωμη, για αγνωστο λογο και για πολλα χρονια, προβαλοταν ασπρομαυρη στα καναλια.Οπως καταλαβαινετε, αν η προσθηκη χρωματος σε αγαπημενες ασπρομαυρες ταινιες εγειρει ερωτηματα, τοτε τι θα πρεπει να πει κανεις για την τακτικη αυθαιρεσιας της συγκεκριμενης εταιριας που εχει αποκτησει τα πνευματικα δικαιωματα σχεδον ολων των εταιριων εκτος Φινος Φιλμς και η οποια συχνοτατα επεμβαινει στο σωμα της ταινιας, αλλαζοντας τιτλους, την σειρα των σκηνων, προσθετοντας σκηνες και τραγουδια απο αλλες ταινιες,εισαγοντας πλανα της σημερινης Αθηνας με το προσχημα οτι οι αρχικοι τιτλοι ειχαν καταστραφει κτλ κτλ κτλ.Χωρις να εχω δει την εγχρωμη κοπια θα ημουν πολυ επιφυλακτικος σχετικα με την προελευση του επιπροσθετου υλικου που αναφερετε...Κατα τα αλλα θερμα ευχαριστουμε και παλι για τον κοπο που καταβαλλετε να δημιουργησετε αυτα τα ακυκλοφορητα soundtrack!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη επισήμανση...

blackpepper είπε...

Ο νέος ήχος είναι βελτιωμένος?

Ανώνυμος είπε...

Ακούστε το τραγούδι με την Αννα Χρυσάφη,
"Δεν μπορεί κανείς να ξέρει"
στην έγχρωμη μετάδοση...
https://www.youtube.com/watch?v=x48yr4jDST4

Ανώνυμος είπε...

"Ο/Η blackpepper είπε...
Ο νέος ήχος είναι βελτιωμένος?"
https://www.youtube.com/watch?v=x48yr4jDST4
Δεν πρόσεξα να έχει καμιά "σοβαρή" βελτίωση ο ήχος.
Στο παραπάνω βίντεο, ήχο έβαλα από το 45άρι.

Άαβας / d58 είπε...

@blackpepper
Στην έγχρωμη version έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και η εικόνα και ο ήχος. Και γιαυτό το αυτοσχέδιο soundtrack βγήκε αρκετά καλό, νομίζω.