Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Γιώργος Κάρτερ: 7 Χρόνια Δικτατορία (1975)

Ο Γιώργος Κάρτερ (1928-2012) υπήρξε διαπρεπής δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης, κυρίαρχη μορφή κατά τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με τη στιβαρή φωνή του, άλλοτε ως εκφωνητής ειδήσεων κι άλλοτε ως δημιουργός εκπομπών τέχνης, κυρίως για τον κινηματογράφο. 
Ο Κάρτερ ωστόσο υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με πολύ ευρύτερα ενδιαφέροντα πέραν της δημοσιογραφίας. Άλλωστε αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ καταπιάστηκε πολύ γόνιμα και με τη λογοτεχνία εκδίδοντας δεκάδες βιβλία. Σύζυγός του υπήρξε η αξιόλογη βιολονίστρια Ισμήνη Κάρτερ, την οποία σας παρουσίασα παλιότερα στο Δισκοβόλο.
Ο δίσκος "7 Χρόνια Δικτατορία" εκδόθηκε το 1975, ένα χρόνο δηλαδή μετά την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο ηχητικό ντοκιμαντέρ, όπου καταγράφονται οι φωνές σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου ηχογραφημένες σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας. Μεταξύ αυτών οι: Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σπύρος Μαρκεζίνης, Μακάριος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, αλλά και Γιώργος Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης, Άννα Συνοδινού, Ελένη Βλάχου και πολλοί άλλοι. Μέσα από το ηχητικό αυτό παζλ ανασυντίθεται το χρονικό μιας σκοτεινής εποχής που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που ακόμη μέτραγε τις νωπές πληγές της από την τραγωδία του Εμφυλίου λίγα χρόνια νωρίτερα.
Η όλη επιμέλεια της έκδοσης, τα αρχεία, τα κείμενα και η αφήγηση ανήκουν στον Γιώργο Κάρτερ. Δικό του είναι κι ένα ποίημα που ακούγεται παρμένο από τη συλλογή "Εσωτερική υπόθεσις" (1974). Το έξοχο χαρακτικό του εξωφύλλου φιλοτεχνήθηκε από τον Τάσο Χατζή.
Ο δίσκος διανεμήθηκε από την ΕΜΙ και νομίζω πως κάποια στιγμή γνώρισε και μια ψηφιακή επανέκδοση, την οποία πάντως δεν πήρα χαμπάρι πριν εξαφανιστεί από την αγορά!

(c) LP | EMI | 1975 | πηγή: tzil/d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ Το Διαθέτω Το Συγκεκτιμμένο Ψηφιακό Αρχείο CD Στην Συλλογή Μου Και Αρχειοθετημένο Μάλιστα-(Αρχείο Ήχου+Όλα Τα Covers Του CD), Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου. Εάν Θελήσεις Μπορείς Να Μου Πείς Να Στο Στείλω Έξ-Ολοκλήρου Όλο Το Τούτο Ψηφιακό Αρχείο, Μέσο Email.

Γιώργος Ν. Κάρτερ (7 Χρόνια Δικτατορία) CD - (Minos Emi) - 1995.

Άαβας / d58 είπε...

Καλώς τονε μετά από καιρό!
Ώστε πράγματι κυκλοφόρησε και ψηφιακά λοιπόν.
Αφού το έχεις, ναι, θα το ήθελα...

Ανώνυμος είπε...

Δώσε Μου, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Ένα Email Σου.
Το Δικό Μου Είναι:
tambakis86@gmail.com