Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο: Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας, Έλληνες συνθέτες (2002)

Οι δυο τελευταίες ημέρες του φετινού Αυγούστου είναι οι νύχτες της δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου, αυτού του όχι και τόσο συνηθισμένου φαινομένου που πάντα γιορτάζεται με χαρούμενη διάθεση και πολύ τραγούδι με μυσταγωγικές βραδινές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, έστω κι αν το καλοκαίρι αυτό με τα δεινά που μας έφερε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ξένοιαστα βραδινά.
Πάντως, για να είμαστε μέσα στο κλίμα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του πανσέληνου αυτού καλοκαιρινού επιλόγου, σκέφτηκα να δώσω το λόγο σε ένα υπέροχο οργανικό σύνολο που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται στο Δήμο της Πάτρας. Πρόκειται για την εξαιρετική τοπική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων που ίδρυσε το 1985 ο Θανάσης Τσιπινάκης, ο οποίος και τη διηύθυνε ως τον πρόωρο θάνατό του το 2012, οπότε και μετονομάστηε σε Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων "Θανάσης Τσιπινάκης" και συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο μέχρι και σήμερα.
Τον Αύγουστο λοιπόν του 2000 ο συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας, έχοντας ήδη εγκατασταθεί μόνιμα στη Λευκάδα, όπου και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του τοπικού θεσμού "Γιορτές Λόγου και Τέχνης", όπου ενέταξε και μια μουσική βραδιά με τίτλο "Τα τραγούδια για τη Λευκάδα". Επρόκειτο για μια παραγγελία που έδωσε σε τέσσσερις λόγιους συνθέτες για τη σύνθεση τραγουδιών για μαντολινάτα βασισμένων σε ποίηση αποκλειστικά δημιουργών από τη Λευκάδα. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν ποιήματα των δύο κορυφαίων ποιητών που ανέδειξε το νησί, δηλαδή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (1824-1879) και του Άγγελου Σικελιανού (1884-1951), και μαζί τους επιλεγμένα ποιήματα των συγχρόνων ντόπιων ποιητών Ηλία Γεωργάκη, Τάσου Σίδερη, Ελένης Τζεβελέκη και Γουμένης Καλαβρυτινού.
Από τους τέσσερις συνθέτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του Κυριάκου Σφέτσα παλαιότερος είναι ο Βασίλης Τενίδης (1936-2017), ο οποίος έγραψε τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σίδερη και Καλαβρυτινού μαζί με ένα οργανικό θέμα. Τα ερμηνεύουν οι Βασίλης Κωστόπουλος, Μανώλης Μητσιάς και Σαβίνα Γιαννάτου. Ο Μιχάλης Τραυλός (γενν. 1950) έγραψε τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Σικελιανού, Τζεβελέκη, Γεωργάκη και Σίδερη με ερμηνεία της Έλσας Καλπάση, η οποία επίσης ερμηνεύει άλλα τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που έγραψε ο Ιωσήφ Παπαδάτος (γενν. 1960). O κύκλος συμπληρώνεται με πέντε τραγούδια του Μιχάλη Λαπιδάκη (γενν. 1960) σε ποίηση Σικελιανού και Γεωργάκη που ερμηνεύει η Γιούλα Μιχαήλ με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κερασίας Σαμαρά που απαγγέλλει στίχους του Ηλία Γεωργάκη.
Το υλικό λοιπόν αυτής της εκδήλωσης εκδόθηκε δυο χρόνια αργότερα σε δίσκο σε ανεξάρτητη παραγωγή του Δήμου Πάτρας. Ο Θανάσης Τσιπινάκης διηύθυνε υποδειγματικά την ορχήστρα, η οποία απέδωσε μυσταγωγικά τους θεσπέσιους ήχους των εγχόρδων της. Η έκδοση κοσμείται στο εξώφυλλο από ζωγραφικό πίνακα του Θεόδωρου Στάμου με τίτλο "Ατέρμονο πεδίο" (1974).


(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: