Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Τέλος καλοκαιριού: Γιάννης Σπανός, The Exciting Dance Music of Greece (1966)

Έχω τη χαρά σήμερα να σας παρουσιάσω και τον τέταρτο δίσκο του Γιάννη Σπανού που ηχογράφησε στο Βέλγιο με το ψευδώνυμο Kyriakos και το οργανικό του σύνολο Kyriakos and His Orchestra, με το οποίο ηχογράφησε τέσσερις συνολικά υπέροχους οργανικούς δίσκους στο περιθώριο της παράλληλης εκείνη την εποχή δισκογραφικής του δραστηριότητας με το πραγματικό του όνομα στη Γαλλία και στην Ελλάδα.
Ο δίσκος έχει τίτλο "The Exciting Dance Music of Greece" και κυκλοφόρησε το 1966, ένα χρόνο μετά το "Theme from Zorba the Greek & More Greek Dance Music", ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι δίσκοι "Melina! Melina!" (1967) και "Mediterranian Holiday" (1969). Ο αγγλόφωνος τίτλος προφανώς απευθύνεται στο διεθνές κοινό με προφανή εμπορική στόχευση, αν και ελάχιστα ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του δίσκου που περιλαμβάνει δώδεκα πανέμορφα οργανικά θέματα, κάποια από τα οποία πράγματι έχουν χορευτικούς λαϊκούς σκοπούς, κυρίως σε ρυθμό χασάπικου ή νησιώτικου μπάλου, ενώ αρκετά χαρακτηρίζονται από βαθύ μελωδικό χρώμα που αποτελεί έτσι κι αλλιώς το κύριο χαρακτηριστικό της μουσικής αυτού του υπέροχου δημιουργού. Από τις μελωδίες αυτές κορυφαία στιγμή είναι το θεσπέσιο θέμα "Έκστασις" που στη συνέχεια έγινε κανονικό τραγούδι με γαλλικούς στίχους ("Un homme en enfer") και ερμηνευτή τον Richard Anthony (1968). Το τραγούδι αυτό βέβαια δεν είναι άλλο από το αγαπημένο "Τα χέρια", όπως το μάθαμε στην ελληνική του εκδοχή δυο χρόνια αργότερα με ελληνικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού.
Γενικότερα πάντως ο Γιάννης Σπανός συνήθιζε να διασκευάζει μελωδίες του σε τραγούδια και συχνά από αυτή τη διαδικασία έχουν προκύψει θαυμάσια αποτελέσματα. Κι εδώ συμβαίνει το ίδιο. Δεν είναι μόνο το θέμα που προαναφέραμε. Το "Θαλασσινό", ας πούμε, το ξέρουμε πάλι από τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού με τίτλο "Μπρος στο μπαλκόνι σου". Επίσης το μελωδικό θέμα "Μελαγχολία" έγινε το τρυφερό τραγούδι "Επεισόδιο" με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το θέμα "Πλάκα" αποτελεί παραλλαγή της μελωδίας "Μελαγχολία"

(c) LP | A Kapp Records | 1966 | Πηγή: Βασιλική/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: