Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Γιώργος-Μενέλαος Μαρίνος: Καραμελοχώρα (1977)

Έχουμε ξαναμιλήσει για τον ενδιαφέροντα τραγουδοποιό Γιώργο-Μενέλαο Μαρίνο με αφορμή την παρουσίαση των δίσκων του "Απολογισμός" (1977) και "Η μαμά Ελλάδα" (1979). Πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι ο Μαρίνος αποτελεί μια πολυσχιδή δημιουργική προσωπικότητα που ξεκίνησε από τις μπουάτ της Πλάκας, για να εξελιχθεί σε μια δυναμική παρουσία με πολύ αξιόλογο και ογκώδες συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει συνολικά 36 βιβλία, κυρίως παιδικού ενδιαφέροντος λόγω και της ιδιότητάς του ως παιδαγωγού. Έζησε για αρκετές δεκαετίες μόνιμα εγκατεστημένος στη Δανία, αλλά τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Αίγινα και συνεχίζει το συγγραφικό του έργο.
Ακριβώς λοιπόν λόγω της ιδιότητας του παιδαγωγού ο Γιώργος-Μενέλαος Μαρίνος στα χρόνια της μουσικής του ενασχόλησης είχε καταπιαστεί και με το παιδικό τραγούδι ηχογραφώντας δύο παιδικούς κύκλους τραγουδιών, πρώτα το "Γεια χαρά" (1976) που εκδόθηκε από τη CBS κι αμέσως μετά την "Καραμελοχώρα" από την Columbia.
Ο δίσκος "Καραμελοχώρα" ενορχηστρωμένος από τον Νέστορα Δάνα περιλαμβάνει δεκαοκτώ παιδικά τραγούδια σε μουσική, στίχους και ερμηνεία του ίδιου του δημιουργού τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις δουλειές του. Τον συνοδεύει παιδική χορωδία. Απλές έως απλοϊκές μελωδίες μουσικά επενδυμένες με τα γνωστά ηχητικά κλισέ της εποχής, δε θα έλεγα ότι έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι στίχοι όμως των τραγουδιών είναι πολύ ενδιαφέροντες, καθώς εδώ ο δημιουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να στρογγυλέψει τον συνήθη αιχμηρό του λόγο με καμουφλαρισμένες αφελείς κοινοτοπίες, αλλά συχνά, έστω και με μια προσποιητή αφέλεια, εκφέρει σκληρές αλήθειες κριτικάροντας τις παθογένειες του καιρού του περνώντας παράλληλα μηνύματα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας.

(c) LP | EMI Columbia | 1977 | Πηγή: Ιδομενέας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ωραία η αναφορά στον Γ.Μ. Μαρίνο.
Χρόνια ψάχνω τα παρακάτω :
BAAZAR- Γ.Μ.ΜΑΡΙΝΟΣ (1974)
ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ- Γ.Μ.ΜΑΡΙΝΟΣ (1970)
ΛΥΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ- Γ.Μ.ΜΑΡΙΝΟΣ (1975)
Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ- Γ.Μ.ΜΑΡΙΝΟΣ( 1972)
αλλά δεν βρίσκω τίποτα.
Προσπάθησα να του στείλω μήνυμα αλλά δεν πήρα απάντηση.
Υπάρχει κάτι;

Άαβας / d58 είπε...

Πραγματικά δυσεύρετα. Δεν τα έχω δυστυχώς. Τα αναζητώ κι εγώ ωστόσο...